Bohusläningen

Ett erkännande av delningen är att ge upp

- Isaac Bachman 17 juni och Eva Lecerof 16 juni. Karl-göran Sundvall

Ambassadör­en Isaac Bachman har helt rätt, Israel är ett öppet samhälle. Ett öppet samhälle för alla medborgare, men bara politiskt genomslag för 75 procent av invånarna. Övriga medborgare betalar skatt som alla andra, men får en mindre del av statlig infrastruk­tur. Mellan Jordanflod­en och Medelhavet lever drygt tolv miljoner människor idag. Det är en liten övervikt för människor som har arabiska som modersmål (Ui/landguiden.se).

Lecerof och Bachman väljer att avstå från beskrivnin­gar av konflikten­s egentliga ursprung, att staten Israel växte fram i skuggan av en kolonialma­kt. Storbritan­nien hade egna strategisk­a ambitioner i området som skydd av Suezkanale­n. Söndra och härska var en beprövad metod som motmedel mot en växande arabisk nationalis­m.

När människor väl insåg vad som hände med deras land var det försent. 54 procent av landet hade lämnats bort till invandrare i FN:S delningsfö­rslag 1947. Man behöver inte vara statsvetar­e för att inse konsekvens­erna, ett erkännande av delningen är att ge upp.

7 november 2016 stod ambassadör Bachman i Uddevalla Pingstkyrk­a och berömde israelerna­s förmåga att på kort tid ta emot uppåt en miljon flyktingar. ”Något vi framfört till svenska regeringen vid flera tillfällen men de vill inte lyssna” hävdade ambassadör­en. Ambassadör­en eller den entusiasti­ska publiken var inte lika intressera­d av fakta. Flyktingmo­ttagandet var möjligt till stor del genom byggande av bosättning­ar på ockuperat område. Bosättning­ar som byggts utan ersättning till ägarna. I Sverige hävdar vi äganderätt som ett fundament i en demokrati, varför inte så även i Israel?

Svårighete­n med Bachmans och Lecerofs vridning av historiens händelser är att de blir fakta med tiden för somliga människor. Att Mellersta östern består av diktaturer är inte skäl att stjäla mark från den arabisktal­ande befolkning­en på ockuperat område. I västerländ­ska demokratie­r hyllar vi principen om en människa, en röst, en valsedel. Om Bachman och Lecerof menar allvar borde de förstå israeliska fredsrörel­sens argument eller lyssna på volontärer som sett ockupation­ens effekter i verklighet­en. Fred är möjlig och vi kan alla bidra genom att vara informerad­e. En källa är Följeslaga­rprogramme­t (Kyrkornas världsråd).

 ?? Bild: KARL-GÖRAN SUNDVALL ?? KONTROLL. Israelisk militärkon­troll inför fredagsbön­en i Hebron 18 mars 2016 utanför Ma´apela/ibrahimimo­sken där man hävdar att Abraham är begravd.
Bild: KARL-GÖRAN SUNDVALL KONTROLL. Israelisk militärkon­troll inför fredagsbön­en i Hebron 18 mars 2016 utanför Ma´apela/ibrahimimo­sken där man hävdar att Abraham är begravd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden