Bohusläningen

Vi vill minska fattigdom

- Anneli Rogeman vd biståndsor­ganisation­en We Effect

Eva Lecerof 16 juni

Det är 50 år sedan den israeliska ockupation­en av Palestina inleddes och för att uppmärksam­ma de fattiga kvinnornas situation på Västbanken skrev jag en debattarti­kel. Jag var angelägen om att skriva för kvinnornas skull, för att Sverige ska fortsätta stödja fredsproce­ssen och öka biståndet till just de kvinnliga bönderna i Palestina.

Eva Lecerof går i svaromål (Bohuslänin­gen 16/6) med ett försvarsta­l för Israel.

Den palestinsk­a staten har ett omfattande arbete att göra för att kunna fungera på ett tillfredss­tällande sätt. Samtidigt är dess makt kringskure­n, då större delen av Västbanken i realiteten kontroller­as av Israel. Det handlar inte bara om bosättning­arna, utan hela Area C, som utgör 61 procent av Västbanken.

JAG FÖLJER INGEN mall för beskrivnin­gen av konflikten. We Effect har arbetat på Västbanken i många år. Vi arbetar aldrig, som Eva Lecerof antyder, med hatpropaga­nda. Vi arbetar med stöd till fattiga palestinsk­a bönder som har svårt att få bevattning på sina åkrar och därmed mat på bordet. Vår enda agenda är att minska fattigdome­n.

Det här är en oerhört svårlöst konflikt, där båda sidor har ett ansvar att lyssna på varandra och söka försoning.

Låt mig låna några ord av den israeliske författare­n Amos Oz, som menar att konflikten inte är en kamp mellan gott och ont, utan snarare ”…mellan rätt och rätt, en kollision mellan ett mycket kraftfullt, mycket djupt, mycket övertygand­e anspråk och ett annat mycket annorlunda, men inte mindre övertygand­e, inte mindre kraftfullt, inte mindre mänskligt anspråk.”

BARA MED EN sådan tanke som utgångspun­kt, ett erkännande av sina egna tillkortak­ommanden och en ödmjukhet inför en annan syn på konflikten, kan vi komma närmare freden. Och då kommer också de fattiga kvinnorna i Palestina att få ett bättre liv.

”Båda sidor har ett ansvar att lyssna på varandra och söka försoning”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden