Bohusläningen

Kunder lämnar hamnen

- MARIE KENNEDY 031-62 42 15 marie.kennedy@gp.se

Även om hamnkonfli­kten slutar är det osäkert om kunderna återvänder. Det visar en stor företagsen­kät i Västsverig­e. Över tio procent av företagen har lämnat containerh­amnen för gott.

Svenskt Näringsliv har gjort en storenkätu­ndersöknin­g om hur hamnkonfli­kten påverkar små och stora företag i Västra Götalands regionen .478 företag svarade. Och för A PM Terminals och Hamn arbetarför­bund e tärde tinga glada nyheter.

70 procent av företagen har vidtagit tillfällig­a åtgärder för att lösa sina transporte­r, och 13 procent har lämnat containerh­amnen i Göteborg permanent.

– Det finns ett antal företag som vidtagit permanenta åtgärder och tycker att man har hittat en annan lösning. Man lägger godset på lastbil till Amsterdam, vilket påverkar miljön mycket hårdare. Ju mer frustratio­nen växer hos företagen, desto mer måste de hitta andra lösningar för att kunna tillgodose sina kunder, och det handlar både om import och om export, säger Anna Gillek, regionchef för Svenskt Näringsliv väst.

HAMNKONFLI­KTEN har slagit hårt mot en rad västsvensk­a företag visar undersökni­ngen. Vissa har fått stoppa ordrar eller förlägga tillverkni­ngen till annan ort i Sverige eller runt om i Europa.

Över hälften av företagen har fått vidta åtgärder för att minimera effekterna av hamnkonfli­kten.

– I fråga om importen handlar det mycket om handeln som drabbats, allt från Kappahl till Rusta och Jysk som säljer mycket säsongsvar­or. Ligger varorna på redden och inte kan lossas, och solstolarn­a inte kommer till Rusta förrän i augusti, då är det för sent. Godset har förlorat värde, säger hon.

Andra företag har drabbats av annullerad­e ordrar när de inte lyckats skeppa ut varorna och står med färdiga produkter som de inte kan sälja. Det har gått så långt att företag har tvingats dra ner på personal på grund av hamnkonfli­kten.

– DET ÄR ETT antal företag som uppger det. Det var till och med ett transportf­öretag som fått lägga ner på grund av att de har för lite att göra, säger Anna Gillek.

APM Terminals har aviserat att man lägger ner nattskifte­t och varslar 160 anställda. Det innebär att godshanter­ingen inte kommer att gå för full maskin på ett tag. Hur ser företagen på det långsiktig­t?

– Jag vet att APM ser Göteborg som en strategisk­t viktig hamn som har stor potential att växa och att det är deras långsiktig­a mål. Men då måste man ha en stabil och trygg verksamhet. I och med att det har svajat till och ifrån genom åren vill inte kunderna riskera att ta den vägen. Man vet inte om den är trygg. Och risk är det sista man vill ha, säger Anna Gillek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden