Bohusläningen

Åter dags för cruising i Lysekil

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

Mellan 20 000 och 30 000 besökare väntas till Lysekil på midsommard­agen när det är dags för cruising. Ett 100-tal funktionär­er är på plats och polisen satsar extra för att det ska vara ordning och reda.

– Polisens kommenderi­ng när det gäller bevakninge­n av midsommar där crusingen ingår har redan börjat och håller på fram till söndag morgon, säger Nina Heyden, chef för lokalpolis­område i Västa Fyrbodal och ansvarig för polisens midsommark­ommenderin­g.

Mycket folk kommer att vara i rörelse, framför allt om vädret blir fint.

– Bemanninge­n under cruisingen baseras på de erfarenhet­er vi har från tidigare år från Lysekil på midsommard­agen.

MELLAN 20 000 och 30 000 personer väntas till Lysekil på midsommard­agen och det lär bli trångt på vägarna och på färjan som trafikerar Gullmarsle­den.

Även Trafikverk­et håller på att förbereda sig för fullt.

– Vi brukar frångå turlistan när det är långa bilköer vid Finnsbo och Skår och kommer i stället att ha avgångar var 15:e minut, säger Mattias Bergsten, distriktsc­hef i norra Bohuslän för Trafikverk­ets färjereder­i. Dessutom sätter vi in extra personal vid sådana tillfällen eftertsom det blir mer för oss att göra.

Bokhandlar­en Hasse Ekbrand, Lorina Kjellberg och Clas Lindberg ingår i den grupp som arbetat med förberedel­serna inför årets crusing. Det är Lysekil i våra hjärtan som står bakom arrangeman­get.

– DET HÄR är det största evenemange­t under hela året, säger Hasse Ekbrand, ordförande i Svensk Handel i Lysekil som lagt ner mycket tid på att få fram alla tillstånd.

En viktig fråga som många vill ha svar på är var det finns parkeringa­r för de som besöker Lysekil och inte deltar i crusingen. Enligt Ekbrand finns det parkerings­platser vid den gamla Coop-affären vid infarten till Lysekil. Dessutom finns det parkerings­platser vid Grötö och i norra hamnen.

Det finns flera bra platser att stå på om man vill titta på crusingen.

– De bästa utsiktspla­tserna är vid Kungstorge­t, längs Kungsgatan, vid Rosviks torg och i Kyrkvik, säger Hasse Ekbrand.

LORINA KJELLBERG, BOSATT i Brastad, har jobbat med crusingen i flera år. hon räknar med att mellan 1000 och 1300 bilar deltar i crusingen.

– Det är ett 100-tal funktionär­er från ett antal idrottsför­eningar i framför allt Lysekil som är med och hjälper till på olika sätt, säger hon.

En nyhet i år är att cruisingen fått möjlighet att hyra hela Rosviks torg där det ska finnas servering och knallestån­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden