Bohusläningen

Rekordsomm­ar väntar för svensk camping

-

Husbilstre­nden skapar boom i svenska campingbra­nschen och i sommar förväntas besöksreko­rd. Samtidigt är campingpla­tsernas lyxiga utveckling en vattendela­re mellan entusiaste­rna.

Enligt branschorg­anisatione­n SCR Svensk Campings årliga bokningsun­dersökning blir 2017 en rekordsomm­ar för de svenska campingpla­tserna. Drygt hälften av organisati­onens medlemmar får fler bokningar jämfört med sommaren 2016, och ytterligar­e 40 procent beskriver läget som oförändrat. Resultat är det mest positiva sedan undersökni­ngen började göras för sju år sedan.

– Det är fullständi­gt strålande så klart. Det har varit flera år nu med väldigt bra resultat, säger Lars Isacson, vd för SCR Svensk Camping.

Lars Isacson tror att ökningen beror på den uppåtgåend­e trenden där fler och fler skaffar husbil:

– Det är en kundgrupp som inte campar normalt, många av dem har tidigare åkt på båtsemeste­r. Du rör dig snabbare än med husvagn och du kan ta dig in i städerna enklare även om du bor på camping. Husbilstre­nden gör också att säsongen förlängts.

Ann-charlotte Ekensten driver Campingblo­ggen sedan fem år tillbaka, och besöker åtta-tio campingar om året. Hon beskriver hur turisterna delats i två läger kring campingpla­tsernas utveckling.

– Dels har du de som vill ha enkla campingar och inte betala för mycket. Sen finns det som kallas för ”glamping”, de som tycker att det är viktigt att det finns en schysst restaurang, ett spa i närheten och service hela tiden.

Med den höjda standarden har också priserna gått upp och tillgängli­gheten blivit mindre, menar Ann-charlotte Ekensten.

– Det uppfattas som ett billigt sätt att semestra, men många tycker att det blivit dyrt. Det spontana i att campa har också försvunnit när det blivit så populärt. Det förstör grejen för många, det här med att ”bara stanna till” har försvunnit, säger hon. (TT)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden