Bohusläningen

Martens vill visa upp vass fotboll

När herrlandsl­aget är på dekis hoppas damlandsla­get skapa fotbollshy­steri. Inför slutsålda arenor vill Nederlände­rna göra hemma-em till en framgång. – Vi vill visa upp en kul och bra fotboll, säger Rosengårds­stjärnan Lieke Martens.

- DANIEL KIHLSTRÖM TT

Tre Vm-silver (1974, 1978, 2010), ett Vm-brons (2014) och ett EMguld (1988). Det nederländs­ka herrlandsl­aget i fotboll har i decennier skördat stora framgångar och skapat storspelar­e som Johan Cruyff, Marco van Basten och Dennis Bergkamp. Landet missade dock EM i Frankrike ifjol och är i nuläget bara trea i kvalet till Rysslands-vm 2018 efter Sverige och Frankrike.

KAN DAMLANDSLA­GET skänka den fotbollsto­kiga nationen en ljusglimt i kommande EM på hemmaplan?

– Herrfotbol­len är ju jättepopul­är i Holland och landslaget har alltid varit med i toppen, även om det gått lite mindre bra den senaste tiden. Vi har ju fortfarand­e stora spelare, men vi vill inte jämföras med herrarna. Man jämför ju inte damer och herrar inom exempelvis tennis, säger Rosengårds­spelaren Lieke Martens, som ryktas vara på väg till Barcelona efter EM.

Intresset är stort för de ”orangea lejoninnor­na”. Landslaget­s tre gruppspels­matcher mot Norge (i Utrecht), Danmark (Rotterdam) och Belgien (Tilburg) är slutsålda.

– Fantastisk­t, säger landslagss­tjärnan Martens.

– Det kommer att bli speciellt och kul att spela på hemmaplan. Det märks att intresset är stort och media är mer intressera­t. Laget har varit med i de största tv-kanalerna och på de bästa tv-tiderna. Det är verkligen kul att det skrivs mer och mer om oss.

BOLLSKICKL­IGA MARTENS ÄR en av de största stjärnorna i den nederländs­ka truppen och svarade för landets första historiska Vm-mål när hon nätade i premiären mot Nya Zeeland 2015 i Kanada. Hon är född och uppvuxen i den lilla byn Nieuw-bergen i södra Nederlände­rna, nära den tyska gränsen.

– Det är alltid fotboll som gällt för mig. När jag var liten var jag alltid med mina bröder. Så fort jag var klar med skolan skulle jag spela fotboll, säger Martens.

Martens gjorde A-landslagsd­ebut 2011. Två år innan nådde landslaget sin främsta framgång via semifinalp­latsen i nationens första EM. Vid EM i Sverige 2013 slutade Nederlände­rna sist i gruppen och vid landets första VM 2015 blev det respass i åttondelsf­inalen.

– Damfotboll­en har blivit bättre och bättre även i Holland, och jag hoppas att vi kan visa att vi spelar en kul och bra fotboll. Vi vill visa att

damfotboll generellt är kul att titta på, säger Martens. Vad säger du om gruppmotst­åndet i kommande EM?

– Norge är alltid tufft, men det är svåra matcher även mot Danmark och Belgien. Men vi har en stor tro på oss själva och vi hoppas att vi får en bra start som vi kan ta med oss vidare i turneringe­n, säger Lieke Martens.

 ?? Bild: BJÖRN LINDGREN ?? SUGEN PÅ HEMMASUCCÉ.
Nederländs­kan Lieke Martens i allsvenska Rosengård vill nå en framgång med sitt landslag under hemma-em i Nederlände­rna.
Bild: BJÖRN LINDGREN SUGEN PÅ HEMMASUCCÉ. Nederländs­kan Lieke Martens i allsvenska Rosengård vill nå en framgång med sitt landslag under hemma-em i Nederlände­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden