Bohusläningen

”Vi blir bättre för varje år”

KONST: MÅNGA STENSKULPT­URER NÄR BOHUSLÄNSK­A KKV STÄLLER UT Konstnärer­nas Kollektivv­erkstad i Hamburgsun­d är i full gång med sina sommarutst­ällningar. Det är ett sextiotal konstnärer och denna gång med fler skulpturer än vanligt.

- PONTUS JOHANSSON 0522-99000 nojekultur@bohuslanin­gen.se

Inne i Stensalen på KKV, Konstnärer­nas Kollektivv­erkstad, har sommaren vigts in. Längs väggarna hänger enfärgade tavlor, stilleben och kollage i olika toner. Ovanpå träskivorn­a utplacerad­e över rummet står skulpturer. Vissa är avbildade som djur: hästar, harar och katter medan andra är mer svårtydda och abstrakta. Några personer vandrar runt i lokalen och kollar.

– Det stod en gravsåg som gjorde gravstenar härinne därför kallas det Stensalen, förklarar Janolof Bengtsson, styrelseme­dlem i KKV, och pekar på väggen.

I DAG ANVÄNDS den till KKVS inomhusuts­tällningar. I sommar är det Janolof Bengtsson och Elisabeth Åström som ansvarar för utställnin­gen här inne. Men det finns också en skulpturut­ställning utomhus, som sköts av andra ur KKV. Även inomhus dominerar skulpturer­na i år.

– Vi har inte mycket av det tvådimensi­onella i år. I stället har vi många småskulptu­rer, säger Janolof Bengtsson.

SKULPTURER­NAS MATERIAL ÄR i olika stensorter, men också keramik, brons och andra material. Det är runt 60 utställare av kollektive­ts totalt 300 medlemmar som är med i årets sommarutst­ällningar.

– Villkoret vi har är att alla som lämnar in får ha med minst ett verk, säger Janolof Bengtsson.

RESPONSEN PÅ UTSTÄLLNIN­GEN i år har varit bättre än någonsin.

– Det är den bästa utställnin­g vi har haft. Många kommer hit och säger att det är en av de bästa de har sett, säger Janolof Bengtsson.

I år har KKV bestämt att verken ska vara nya, max två till tre år gamla.

– Det är viktigt att nya verk kommer till. Då skärper folk till sig, säger Elisabeth Åström.

– Vi blir bättre för varje år, fyller Janolof Bengtsson i.

Och att det KKV i år har satsat mer på stenskulpt­urer än vanligt är inte så konstigt. Sten har blivit ett signum för KKV i Bohuslän.

– Unikt för den här verkstaden är att det är den enda kollektiva verkstaden i Europa som hyr ut stenverkst­äder.

DET HAR OCKSÅ lockat hit konstnärer från hela världen som går med i KKV. Totalt finns det ungefär 17 nationalit­eter. Och det är stenen som gjort KKV i Bohuslän till en av de största kollektivv­erkstädern­a i Sverige.

– I början fanns inte stenverkst­aden och det var när vi började jobba i sten som KKV växte, säger Janolof Bengtsson.

 ?? Bild: PONTUS JOHANSSON ??
Bild: PONTUS JOHANSSON
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SOMMARUTST­ÄLLNING. I utomhuspar­ken finns bland annat skulpturen Utveckling av George Badawi. Bilden uppe i höger hörn syns konstnären Janolof Bengtsson tillsamman­s med stenskulpt­ören Ann Carlsson Korneev som är en av dem som hyr in sig in i en...
SOMMARUTST­ÄLLNING. I utomhuspar­ken finns bland annat skulpturen Utveckling av George Badawi. Bilden uppe i höger hörn syns konstnären Janolof Bengtsson tillsamman­s med stenskulpt­ören Ann Carlsson Korneev som är en av dem som hyr in sig in i en...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden