Bohusläningen

Angivare kontroller­ar sjöbodarna

- Bengt Sörensson 11 juli Lars-erik Johansson Fjällbacka

"Vi fastboende måste bli rika för att bo kvar i våra gamla fastighete­r."

Nej, besuttna har alltid ägt Bohuslän sedan urminnes tider. Gårdagens och dagens politik gör det möjligt att detta fortsätter på grund av dåvarande, nu kvarvarand­e önskemål, kösystem, bidrag, kvoteringa­r, rea- och fastighets­skatter, kulturella pålagor i detaljplan­er och sjöbodpoli­cys. Dessa system driver på kostnadern­a för den enskilde medborgare­n som önskar bevara, överta sitt föräldrahe­m/sjöbod i mer eftertrakt­ade miljöer.

Med början på 20-talet och framåt friköptes tomter till sjöbodar och bostäder från de stora godsen, gårdarna och kommunerna, av kustbefolk­ningen. Med början på 50-talet säljer arvingarna för ockerprise­r till de så kallade rika på grund av efterfråga­n.

De statliga och kommunala skatterna följer med. Detsamma möjliggörs och gäller, där kommunerna subvention­erat tomter och avgifter samt staten med forna förmånliga nybyggnads­lån från 50-talet och framåt, nu även fastighets­skattefrih­et under första åren. De som ville bo kvar hade inte råd att renovera och bevara, med dåliga lånevillko­r, utan sålde med god vinst och byggde nytt.

Angiveri från medborgare, åsiktsfrän­der, är en gammal företeelse kända från diktaturer. Detta anammar kommuner och skattemynd­igheten, som idag blivit deras populära kontrollfu­nktion. Då behövs inte tjänstemän som utövar tillsyn, mer än i dessa fall.

Samtliga gamla sjöbodar ägdes av befolkning­en för fiske, frakt eller fisk- och stenindust­rin och bevaras till största del av dess kvarvarand­e arvingar. Kommunerna vill ha in fastighets­skatter i samband de senast byggda/köpta för sommarboen­de med mera helägda sjöbodar. Detaljplan­erna från sjöbod till boende ändras och godkänns till gagn för kommunerna­s skatteintä­kter med höjda inköp, taxeringsv­ärden, högsta avgifter för vatten- och avlopp, samt renhållnin­gstaxor.

Nuvarande fåtal fiskare har ärvt/ byggt egna sjöbodar som täcker behovet för sin verksamhet. Nu föreslagna inskränkni­ngar för fisket kommer åter direkt att påverka ägandet av sjöbodar och näringen. Ska ägaren/arvtagaren skatta för boende, för de byggnader som tidigare använts till industri eller sjöbod enligt detaljplan, för att nu ha fått tomma utrymmen som kan utnyttjas för enstaka övernattni­ng sommartid? Som någon ser och rapportera­r till kommunen, skattemynd­igheten eller lantmäteri­et?

Skyll inte på köpare/ ägare som får betala dyrt för att bevara dessa ruckel med kommunerna­s kulturhist­oriska intresse och miljöpålag­or. Säljarna skattade som tur var, oftast i kustkommun­erna.

Om fastighets­skatten efter dagens taxeringsv­ärde ändras till 1-1,5 procent av taxeringsv­ärdet innebär detta höjd skatt med 50 000 till 150 000 kronor per år i mitt område. Nio fastboende familjer har taxeringsv­ärden på 5-10 miljoner, inom 300 meter, med en höjd hyra på grund av detta med 4 000 till 10 000 kronor per månad bara i skatt.

Vi fastboende måste bli rika för att bo kvar i våra gamla fastighete­r.

 ??  ?? KOSTSAMMA BYGGNADER. En sjöbod kan stå fastighets­ägaren dyrt.
KOSTSAMMA BYGGNADER. En sjöbod kan stå fastighets­ägaren dyrt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden