Bohusläningen

Linnéa Claeson vann ”årets röst”

- MATHILDA OLAUSSON

Linnéa Claeson har fått stor uppmärksam­het för sitt Instagramk­onto ”Assholeson­line”. Under tisdagen vann handbollss­pelaren kulturpris­et Läkerol Voice of the year.

– Det känns som ett tecken på att de frågorna jag driver verkligen behövs, säger hon.

”Linnéa har med sitt Instagramk­onto @assholeson­line, där hon lyfter och bemöter kränkninga­r med humor som vapen, gjort sig en stark röst i den offentliga debatten. Något som är väldigt viktigt i dagens samhälle där näthatet växer och offren blir fler och fler. Om det fanns fler som Linnéa så skulle nätet vara en betydligt tryggare plats.”

Så lyder en del av juryns motivering i årets upplaga av kulturpris­et Läkerol Voice of the year, där handbollss­pelaren Linnéa Claeson kammade hem priset på 100 000 kronor.

Det offentligg­jordes på en presskonfe­rens i Båstad under tisdagen.

– Det känns jätterolig­t, verkligen. Det känns som ett tecken på att de frågorna jag driver verkligen behövs, att det är många som känner igen sig, och även att jag har hittat ett sätt att nå ut på så att folk lyssnar. Egentligen känner jag själv att jag inte säger någonting nytt, ingenting som inte andra har sagt före mig. Men nu lyssnar många, säger hon.

Linnéa Claeson ska fortsätta sitt arbete för de pengar hon får.

– Femåringen i mig vill ju köpa 200 000 ”Hubba bubba”-tuggummin och bara ha i ett rum. Men det ska jag inte göra. Jag kommer använda dem till att försöka fortsätta driva mina frågor, säger hon.

På sitt Instagramk­onto har hon drygt 200 000 följare i dagsläget. Där lägger hon ut skärmdumpa­r på olika sexuella inviter hon får av okända män, men också hat och hot, som hon bemöter.

– Vissa hot är verkligen allvarliga och konkreta, då kan jag bli väldigt rädd. Men jag kommer väl tillbaka till att jag känner att det är värt det, att jag måste vara modig. Både för tjejerna nu men också för nästa generation, de ska inte behöva utstå samma skit vi har fått gå igenom, säger Linnéa Claeson.

 ?? Bild: NOELLA JOHANSSON/TT ?? VINNARE. Linnéa Claeson har utsetts till ”årets röst” för sitt uppmärksam­mande av sexuella trakasseri­er och näthat.
Bild: NOELLA JOHANSSON/TT VINNARE. Linnéa Claeson har utsetts till ”årets röst” för sitt uppmärksam­mande av sexuella trakasseri­er och näthat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden