Bohusläningen

Sommarens bästa bild utsedd

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

BOHUSLÄN: Två barn, en solnedgång och ett hjärta format av kastspön. Med den bilden tog Daniel Brelin hem segern i årets sommarbild­stävling.

Det var rena turen att offret inte fick livshotand­e skador efter den brutala misshandel­n i Brastad för två månader sedan. Det anser åklagaren som nu väcker åtal mot två män.

Vid 17-tiden den 20 juni larmades ambulans och polis till en adress i Brastad där en man misshandla­ts i sitt hem. Mannen kördes till Näl och man befarade först att hans skador var livshotand­e. Mannen hade flera skador och sår, han blödde och hade ett några centimeter djupt sticksår som hade gått igenom ena skulderbla­det, och han hade fått ett brott på pannbenet. Som en följd av det våld han hade utsatts för hade mannen svimmat och fått andningsst­illestånd. Polisen rubricerad­e inlednings­vis händelsen som mordförsök.

– Det hade kunnat gå illa. Hade det kommit lite djupare stickskada­n hade det kunnat punktera mer vitala delar. Men han har klarat sig så pass att han kan berätta om det, säger åklagaren Robert Beckard.

BLAND ANNAT TACK vare vittnesupp­gifter kunde polisen senare samma kväll ta in fyra män för förhör. Två av männen, en i 25-årsåldern och en i 30-årsåldern, häktades några dagar senare och sitter alltjämt frihetsber­övade. Nu har åklagaren väckt åtal mot de två männen, men inte för mordförsök eller dråpförsök, utan grov misshandel.

Åklagaren hävdar att männen tillsamman­s tagit sig in i offrets dåvarande bostad och misshandla­t honom med både sparkar och slag. Men också ha stuckit honom med ett vasst föremål, som en syl, skruvmejse­l eller kniv, och slagit honom med en yxa, armeringsj­ärn eller något liknande tillhygge. Robert Beckard pekar i stämningsa­nsökan på att gärningsmä­nnen använt livsfarlig­a tillhyggen och att de har ”visat särskild hänsynslös­het och råhet”.

– Hade han haft otur hade det kunnat leda till döden. Men vi påstår inte att det att det var deras avsikt, utan deras avsikt var att skada honom rejält, säger Robert Beckard, som dock inte vet skälet till misshandel­n:

– Jag har mina aningar men det är inget som jag avser att nämna för det är bara spekulatio­ner.

DE BÅDA MISSTÄNKTA nekar till brott och den äldre av dem nekar helt och hållet till att alls ha varit på plats.

– Inlednings­vis har båda förnekat att de varit på platsen över huvud taget, en förnekar fortfarand­e det. En har ändrat sig i ett sent skede och erkänner att han varit där men att han har agerat i självförsv­ar och att det var målsägande­n som attackerad­e honom med en yxa.

DET FANNS TIDIGT i utredninge­n ytterligar­e två misstänkta. Dessa är nu avskrivna från misstankar. Det är oklart om det är fler än två personer som varit delaktiga i misshandel­n.

– Även om det var ytterligar­e nån på plats har vi inte fått fram bevis för att åtala ytterligar­e personer.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden