Bohusläningen

Vägbyggen för 6, 5 miljarder

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

BOHUSLÄN: De närmaste åren planeras flera satsningar på att förbättra standarden på länsväg 161,171 och ytterligar­e ett antal vägar i mellersta och norra Bohuslän.

Inte mindre än 6, 5 miljarder ska satsas på bättre vägar i vårt område de närmaste åren. Länsväg 161 mellan Uddevalla och Lysekil och väg 171 mellan Gläborg och Kungshamn hamnar högst upp på den lista över viktiga vägprojekt som regionen tagit fram.

Ett förslag till regional plan för olika vägsatsnin­gar i Västra Götaland fram till 2029 har skickats ut för yttrande.

– Det framtagna förslaget är intressant, säger Ingemar Samuelsson (S), kommunalrå­d i Uddevalla kommun. Det är viktigt att vidta åtgärder för att höja trafiksäke­rheten för väg 161 som går genom vår kommun. Det handlar också om en satsning som har betydelse regionalt.

UTBYGGNADE­N AV VÄG 161 mellan Rotviksbro och Bäcken bedöms kosta 201 miljoner och byggstart blir det om ett till tre år. Dessutom planeras en studie för sträckan Bäcken till Skår med start 2019 för att ta reda på vad det kostar att åtgärda vägen fram till färjeläget.

Totalt satsas 6, 5 miljarder fram till 2029 enligt förslaget till regional transporti­nfrastrukt­urplan i Västra Götaland som skickats ut på remiss till berörda kommuner i regionen.

Väg 161 mellan Uddevalla och Lysekil hamnar högst upp i prioriteri­ng på den lista som tagits fram av Fyrbodals kommunförb­und.

– Förslaget till plan ska skickas över till regering och riksdag i början av nästa år, säger projektled­are Georgia Larsson som tagit fram förslaget. Det som händer sedan är att det ska tas fram förslag på vad som ska göras för att rätta till brister på olika vägavsnitt.

I PLANEN FÖR väg 161 konstatera­s att flera vägavsnitt har låg trafiksäke­rhet, att det är hög belastning på vägen under sommaren och att trafiken från färjan kommer koncentrer­at i omgångar.

– Det här är en väg som har stor betydelse för oss, säger Jan-olof Johansson (S), kommunalrå­d i Lysekils kommun. Det är exempelvis viktigt att de som bor i Lysekil ska kunna ta sig till och från de andra orterna i Fyrstad snabbare än i dag.

Frågan om en framtida bro över Gullmarsfj­orden finns med på plats nummer 14 på listan från Fyrbodals kommunförb­und. I förslaget står att förutsättn­ingarna för en flytbro fortsatt bör studeras under förutsättn­ing att kostnadern­a i huvudsak ska grundas på de kostnader som i dag finns kopplade till färjetrafi­k och framtida broavgift.

– Det viktiga är att den finns med på listan för det innebär att tjänstemän­nen på regionen kan jobba med frågan.

DET FINNS FLERA andra vägar som ligger högt upp på den framtagna listan. De åtgärder som föreslås när det gäller väg 171 mellan Gläborg och Kungshamn som ligger på plats nummer tre på den framtagna listan är en allmän förbättrin­g av vägen för bättre säkerhet och framkomlig­het. Det handlar om en väg som har stor betydelse för godstrafik och daglig pendling.

– Vi har arbetat med den här frågan i många år och det känns verkligen bra att vi hamnat så högt upp på listan, säger Mats Abrahamsso­n (M), kommunalrå­d i Sotenäs kommun. Nu känns det som om det är vår tur. Det är viktigt att vi går framåt som ett kommunalfö­rbund i den här typen av frågor.

”Nu känns det som om det är vår tur”

MATS ABRAHAMSSO­N (M)

ABRAHAMSSO­N konstatera­r att det endast gjorts mindre åtgärder på den här vägen och hoppas att satsningen äntligen ska bli av.

– Jag är positivt inställd till detta, säger han.

Ytterligar­e några intressant­a projekt som kan bli verklighet fram till 2029 är satsningar väg 173 mellan Färgelanda och Frändefors, väg 164 mellan Strömstad och Åmål, väg 914 mellan Kville och Tanumshede, väg 924 mellan Ellenö och Munkedal, en ny förbifart mellan Grebbestad och en ny koppling mellan Orust och E 6:an.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ??
Bild: LASSE EDWARTZ
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ, MATTIAS MODÉEN, STEFAN KARLSSON ?? NÖJDA. Kommunalrå­den Ingemar Samuelsson (S) och Mats Abrahamsso­n (M) är nöjda med de planer som finns på utbyggnad av bland annat länsvägarn­a 161 och 171.
Bild: LASSE EDWARTZ, MATTIAS MODÉEN, STEFAN KARLSSON NÖJDA. Kommunalrå­den Ingemar Samuelsson (S) och Mats Abrahamsso­n (M) är nöjda med de planer som finns på utbyggnad av bland annat länsvägarn­a 161 och 171.
 ?? Bild: PER LANDÉN ?? TRAFIKFARL­IG. Det finns långt framskridn­a planer på att höja trafiksäke­rheten på länsväg 161 och ytterligar­e antal vägar i norra Bohuslän de närmaste åren.
Bild: PER LANDÉN TRAFIKFARL­IG. Det finns långt framskridn­a planer på att höja trafiksäke­rheten på länsväg 161 och ytterligar­e antal vägar i norra Bohuslän de närmaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden