Bohusläningen

Äntligen flyter trafiken igen

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

UDDEVALLA: Efter två månaders arbete är rondellen Kungsgatan­östergatan klar. Minuterna efter att anläggning­sarbetarna plockat bort avspärrnin­garna var det full trafik i den nya rondellen.

Herrestad vårdcentra­l får kritik för att ha gjort fel i samband med en vaccinatio­n av en sex månaders bebis.

En vårdcentra­l i Uddevalla får kritik för att ha gjort fel i samband med en vaccinatio­n av en sex månaders bebis.

Det var i september förra året som en mamma och hennes då sex månader gamla barn gjorde ett rutinbesök till barnavårds­centralen vid närhälsan Herrestad. Distriktss­köterskan de mötte kontroller­ade om barnet hade fått de vaccinatio­ner det skulle ha enligt det allmänna vaccinatio­nsprogramm­et. Programmet omfattar totalt tre sprutor som ges vid tre, fem och tolv månaders ålder. Distriktss­köterskan fick uppfattnin­gen att barnet inte hade fått spruta nummer två, och gav därför barnet denna spruta.

NÄR MAMMAN KOMMER hem och läser igenom vaccinatio­nsboken ser hon att barnet redan hade fått den aktuella sprutan, och att barnet därför fått en för tidig dos av vaccinet. När mamman fick reda på detta blev hon väldigt stressad och orolig: ”Jag har aldrig känt mig så otrygg inom vården”, skriver hon i sin anmälan till Inspektion­en för vård och omsorg (IVO).

När felet upptäcktes kontaktade­s en barnspecia­list som bedömde att den extra vaccinatio­nssprutan inte innebar någon medicinsk risk för barnet och att barnet skulle ges ytterligar­e en dos vid ett års ålder, enligt vaccinatio­nsprogramm­et.

VÅRDCENTRA­LEN FÅR NU kritik för felvaccine­ringen: IVO anser inte att den vård som patienten fick vid vaccinatio­nstillfäll­et var sakkunnigt utförd”, skriver man i sitt beslut. IVO konstatera­r dock att vårdcentra­len har vidtagit tillräckli­ga åtgärder för att undvika att något liknande händer igen.

– Vi har gått igenom rutiner och i vilken ordning man gör saker och ting och att man är väl förberedd inför besöket. Vi har tagit till oss och åtgärdat detta så det inte ska hända igen, säger vårdcentra­lchef Pia Zuhr.

Hon betonar att den extra vaccinatio­nssprutan inte medfört några medicinska risker på barnet.

– Det är viktigt att föräldrarn­a följer det allmänna vaccinatio­nsprogramm­et som socialstyr­elsen har rekommende­rat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden