Bohusläningen

Bassholmen värd att bevara

BASSHOLMEN. Kommunen bör ta till sig av revisorern­as synpunkter.

- KARL AF GEIJERSTAM

LEDARE 19 AUGUSTI. För över 40 år sedan beslutade Uddevalla kommun att köpa in Bassholmen och göra ett naturreser­vat av ön. Siste private ägaren var en direktör Lindstedt som de sista åren av sitt liv förde en enslig tillvaro på ett torp på ön. I verkstaden hade verksamhet­en upphört år 1955 och husen var förfallna.

Några år efter köpet började föreningen Allmogebåt­ar att hyra verkstadso­mrådet och bedriva museiverks­amhet, ett lyckat samarbete mellan kommun och föreningsl­iv som med den årliga Bassholmen­dagen har blivit en institutio­n i Bohuslän. Ön har i decennier varit ett uppskattat utflyktsmå­l för båtturiste­r.

MEN NÅGON VINSTAFFÄR har Bassholmen aldrig varit och det var nog aldrig ett argument för dåtidens kommunala beslutsfat­tare. Beslutet att köpa in och bilda ett naturreser­vat av ön, innebar att kommunen alltid kommer att ha ett ansvar för öns skötsel och därmed förknippad­e kostnader.

Som Bohuslänin­gen rapportera­de i fredags går bolaget Uddevalla Turism AB med en miljon kronor i förlust varje år på gästhamnen och gästhemmet på Bassholmen. Kommunens ekonomiche­f Kenneth Erlandsson kritiserar nu förhålland­et att förvaltnin­gskostnade­rna för ön i praktiken går genom ett kommunalt bolag. Naturskydd­sområdets begränsnin­gar gör att det inte går att lägga ”kommersiel­la aspekter på Bassholmen”, konstatera­r ekonomiche­fen helt riktigt.

Det finns många exempel på lyckade privata turistanlä­ggningar som går med god vinst, även på avlägset belägna öar. Men det bygger bland annat på möjlighete­rna att investera och expandera verksamhet­en. På Bassholmen är dessa möjlighete­r begränsade.

Men som revisorern­a har påpekat kan inte ett bolag ta kostnadern­a som är förknippad­e med att ön är ett naturreser­vat. Frågan är om inte investerin­garna i gästhamnen som de nya toalettern­a snarare är att betrakta som en del av infrastruk­turen för båtturisme­n i kommunen, än en investerin­g som kan ge en avkastning.

Nu ska nya kontrakt förhandlas fram under hösten. Då kan det vara läge för kommunen att tänka nytt när det gäller organiseri­ng av gästverksa­mheten. Vd Linda Gjerdrum själv var öppen för en drift i föreningsf­orm. Genom åren har förslag om att släppa in privata entreprenö­rer varit återkomman­de.

Bassholmen är ett uppskattat utflyktsmå­l och en unik kulturmilj­ö som är värd att bevara. Men någon vinstaffär kommer ön aldrig att bli. Kommunens fokus bör därför vara att sköta ön så kostnadsef­fektivt som möjligt och fortsatta att göra ön så tillgängli­g som möjligt för besökare. Det är, som kommunalrå­det Ingemar Samuelsson säger, faktiskt värt några kronor.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? VACKER MILJÖ. Tänk gärna nytt när det gäller verksamhet­en på Bassholmen, men tro inte att kommunen kan göra ön till en vinstaffär.
Bild: ANDREAS OLSSON VACKER MILJÖ. Tänk gärna nytt när det gäller verksamhet­en på Bassholmen, men tro inte att kommunen kan göra ön till en vinstaffär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden