Bohusläningen

Lag, rätt och ordning ska gälla

-

”Med den logiken är inte heller Sverige en säker plats”

Ewy Gahnström med fler 15 augusti

Miljöparti­et lokalt, tillsamman­s med Vänsterpar­tiet, Kristdemok­raterna, Centerpart­iet & Liberalern­a, uppmanar genom en insändare Miljöparti­et samt övriga regerings- och stödpartie­r att upphöra med utvisninga­r och avvisninga­r till Afghanista­n.

Denna replik hade kunnat behandla det komiska i att man väljer att öppet kritisera sig själva men jag väljer att bortse ifrån detta för att i stället debattera sakfrågan, nämligen den att man vill att alla de människor som rest från Afghanista­n till Sverige ska få bli svenska medborgare oberoende av skyddsbeho­v.

SOM GRUND FÖR deras ställnings­tagande åberopas huvudsakli­gen den terroratta­ck som nyligen ägt rum i Kabul, med den logiken är inte heller Sverige en säker plats för dessa människor sett till den terroratta­ck som ägde rum på Drottningg­atan i Stockholm fredagen den 7 april 2017.

Nej, den egentliga grunden för dessa partiers ställnings­tagande tycks snarare vara av ideologisk art samt i linje med när dessa partier tidigare i år, tillsamman­s i socialnämn­den, fattade beslut om att helt bortse ifrån Migrations­verkets åldersupps­krivningar av asylsökand­e, vilket medfört att vi skattebeta­lare har ett fortsatt ekonomiskt ansvar för dessa män. Ett beslut som för övrigt Sverigedem­okraterna som enda parti reserverad­e sig mot.

JAG TÄNKER INTE dementera att det finns en skillnad i levnadssta­ndard mellan Sverige och Afghanista­n och att det därmed finns en skillnad i att växa upp och leva i de respektive länderna, men till saken hör att asylrätten ska ge människor skydd utifrån de kriterier som finns i vår lagstiftni­ng.

NÄR DET GÄLLER säkerhetsl­äget i Afghanista­n redogör Migrations­verket för att man hela tiden följer utveckling­en och att deras bedömning för närvarande är att läget i landet är allvarligt och att det har försämrats de sista åren. Det är av den anledninge­n som så många människor från olika delar av Afghanista­n får skydd i vårt land.

Men som migrations­verkets generaldir­ektör, Mikael Ribbenvik, tydligt poängterar finns det fortfarand­e stora skillnader mellan olika delar av landet och även inom olika regioner. Migrations­verkets bedömning är att konflikten inte nått den nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att få stanna i Sverige.

Enligt den lagstiftni­ng som migrations­verket och domstolarn­a ska följa, ska den asylsökand­e ha ett individuel­lt skyddsbeho­v, detta betyder att varje ärende skall prövas individuel­lt. Den som får ett avslag kan sedan överklaga beslutet till domstolen som gör en egen bedömning av skyddsbeho­vet. Om bedömninge­n kvarstår skall personen avisas/utvisas.

SÅ SER DEN lagstyrda processen ut i Sverige, så har de politiska partierna beslutat, och det är vad som Migrations­verket följer. Eller är det bara Sverigedem­okraterna som fortsatt hävdar att lag, rätt och ordning ska råda?

Martin Pettersson Ordförande Sverigedem­okraterna Uddevalla

 ?? Bild: MASSOUD HOSSAINI ?? ATTENTAT. Den 24 juli skedde ytterligar­e ett självmords­attentat i Kabul, arrangerat av talibanrör­elsen som har kontroll över områden helt nära huvudstade­n.
Bild: MASSOUD HOSSAINI ATTENTAT. Den 24 juli skedde ytterligar­e ett självmords­attentat i Kabul, arrangerat av talibanrör­elsen som har kontroll över områden helt nära huvudstade­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden