Bohusläningen

Var femte struntar i trafikregl­er

- EMMA-KARIN BJÖRK 0522 - 99 222 ekb@bohuslanin­gen.se

Det kan vara att köra för fort eller mot rött ljus. Studier som Sonja Forward på VTI, Statens väg- och transportf­orskningsi­nstitut, gjort visar att en femtedel av alla bilister begår regelbrott - inte av misstag utan helt medvetet.

– De 20 procenten är en minoritet av alla som kör i trafiken men det är de som kör på ett omdömeslös­t sätt som orsakar mest skada i trafiken, säger Sonja Forward som forskar om bilisters attityder och beteenden.

DET ÄR FLERA olika studier med bilister som medvetet bryter mot regler som visar att de har en övertro på sig själva.

– De här bilisterna ser inte beteendet som något riskabelt. Många gånger har de en övertro på sin egen bilkörning och tänker att de är väldigt duktiga bilister och behöver inte följa reglerna. Däremot kan de tycka att ”här kommer jag så ni andra, flytta på er!”, säger forskaren.

Om de dessutom inte varit med om någon olycka så förstärks deras tro på att de är suveräna, eftersom de kan bryta mot reglerna men ändå klara sig.

– Men det kan bero på tur eller kanske på att andra bilister lyckas att förhindra en olycka.

Sedan finns det en liten grupp som också begår regelbrott medvetet men de skiljer sig från den andra gruppen eftersom de söker risker. De får helt enkelt en kick av att till exempel se tåget komma en bit bort och vill köra race över järnvägsöv­ergången.

SONJA FORWARD SÄGER att hon inte vill peka ut en särskild grupp som begår medvetna felhandlin­gar men tar upp att de som saknar erfarenhet - unga som kanske precis tagit körkort många gånger har en låg riskuppfat­tning.

– Samtidigt tillhör de som är väldigt stressade och de som tycker att de är väldigt duktiga bilförare de här 20 procenten så det är en bred grupp vi talar om, säger Sonja Forward. Hur farliga är de här bilisterna?

– De är väldigt farliga eftersom de orsakar flest olyckor i trafiken. Man kan även beskriva dem som egoistiska eftersom de mest tänker på att de ska fram fort.

Vid den här aktuella järnvägsöv­ergången är sikten god så om de inte ser något tåg tror de nog att de kan hinna över. Att stanna tar för lång tid. Eftersom olyckor sker kan man bara konstatera att det finns de som gör felbedömni­ngar.

DET ÄR INFORMATIO­N och utbildning som Sonja Forward tror är nyckeln för att de här omdömeslös­a bilisterna skall bli medvetna om vilket problem de är i trafiken.

– För att det skall fungera i trafiken krävs att man kan samspela med andra, tänka på andra, något som man kan ta upp det här redan i skolan.

– De som faktiskt åker dit kanske inte bara ska få böter utan vara tvungna att gå en behandling. I andra europeiska länder finns olika typer av behandling­sprogram för dessa förare. De här personerna kan vara svåra att nå men behöver skakas om och de behöver börja ifrågasätt­a sig själva, säger Sonja Forward.

 ?? Bild: HEJDLÖSA BILDER AB ?? ATTITYDER. Sonja Forward forskar om bilisters beteenden.
Bild: HEJDLÖSA BILDER AB ATTITYDER. Sonja Forward forskar om bilisters beteenden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden