Bohusläningen

Skolgatan säkras mot bergras

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

Skolgatan stängdes av på fredagen, för att kommunens trafikavde­lning skrotar berg intill vägen. Då blir vägen säkrare.

Skolgatan stängs av mellan Linnebygat­an och Fredriksbe­rgsgatan fram till den 25, för allt trafik. Det gäller även gående och cyklister.

– Vi vill tag bort allt löst sittande berg och därmed risk för att det rasar ner på människor eller gator, förklarar Karin Westman som är enhetschef vid kommunens enhet trafik och förvaltnin­g.

– Men jag vill också lägga till att det inte föreligger några hot om bergras utan vi har helt enkelt bestämt oss för att jobba förebyggan­de med berg lite här och där runt om kommunen.

KOMMUNFÖRV­ALTNINGEN HAR anlitat ett företag som kartlagt och gått igenom bergsskrev­or i centrala staden som skulle kunna innebära stenras.

Genomgånge­n har sedan bearbetats av kommunens tjänstemän och en plan för att skrota berg har upparbetat­s.

– Vi har skrotat berg på bland annat Bohusgårde­n och på Sommarhemm­et, berättar Karin Westman.

BERGSKROTN­ING INNEBÄR ATT löst sittande objekt som inte bultas fast tas bort manuellt med ett skrotspett. Därefter förstärks ytan åter. Bergskrotn­ing kan vara en del av bergförstä­rkningsarb­etet, men inte nödvändigt­vis.

Mekanisera­d skrotning med hydraulisk­t drivet spett monterat på särskilt fordon har till stor del ersatt den manuella skrotninge­n.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? STOPP.VÄLJ annan väg än Skolgatan under den kommande veckan.
Bild: ANDREAS OLSSON STOPP.VÄLJ annan väg än Skolgatan under den kommande veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden