Bohusläningen

Hårt jobb för god smak och miljön

ODLING: I GÄLLENÄS ODLAS GRÖNSAKER MED MILJÖTÄNK

- 0520 422600 matilda.sadas@ttela.se

Solen gassar mot det jättelika växthuset. Anette Van Schie vandrar mellan raderna av tomater, gurkor och aubergine. Hon är uppvuxen på Gällenäs gård och fick tidigt upp intresset för odling.

– Min familj har odlat potatis här sedan 50-talet, säger hon.

Efter gymnasiet studerade Anette till hortonom vid Sveriges Lantbruksu­niversitet i Alnarp. Det var även där hon träffade sin blivande man Peter Van Schie.

– Peter kommer från Holland och har precis som jag fått med sig intresset för odling hemifrån. Han gjorde en utbytester­min i Sverige och vi föll för varandra, säger hon.

När studierna var avslutade flyttade Anette till sin kärlek i Holland. Där blev hon kvar i fem år innan ett jobberbjud­ande på hemmaplan fick dem båda att flytta tillbaka till Sverige igen.

– 2011 började jag jobba som potatisråd­givare för Hushållnin­gssällskap­et. Där blev jag kvar tills vi valde att satsa på det här, säger hon och plockar bort några blad från en tomatplant­a.

EFTER EN VINTER i Sverige bestämde sig Peter för att köpa ett bågväxthus. Paret började odla grönsaker på kvällar och helger, samtidigt som de skötte om sina vanliga jobb. Båda fann odlandet mycket roligt och snart fanns där fullt med vegetabili­er av olika slag.

– Hur vi än bar oss åt var växthuset alltid för litet. Till slut kom vi till ett läge då vi kände att: antingen får vi dra ned på produktion­en eller också får vi satsa, säger Anette van Schie.

Valet föll på det sistnämnda. 2016 lät paret bygga ett 5 000 kvadratmet­er stort växthus av venlotyp. Sedan dess har vardagen präglats av långa dagar och hårt arbete.

– Sedan starten har vi försökt komma in i nya rutiner och samtidigt testat olika sätt att odla på. Här sker en ständig utveckling, säger Anette van Schie.

I dag odlar Gällenäs grönsaker framför allt tomater av olika slag, men även gurka, aubergine, spetspapri­ka och chili går att finna i växthuset.

– Vi samarbetar med fyra grossister i närområdet, som i sin tur samarbetar med flertalet matbutiker i våra grannkommu­ner, säger Anette van Schie.

DESSUTOM HAR familjeför­etagen Gällenäs gård och Gällenäs grönsaker en gemensam liten butik med självservi­ce på gården.

– Gårdsbutik­en är jättevikti­g för oss. Den gör att vi kommer i kontakt med våra kunder och på så sätt får veta vad de tycker om våra grönsaker, säger Anette van Schie.

Ett annat sätt för företaget att få träffa sina kunder är genom de rundvandri­ngar som paret anordnar i växthuset, för privatpers­oner och företag.

– Det är viktigt för oss att våra kunder vet var våra produkter kommer ifrån och hur de odlas. Att anordna rundvandri­ngar är inte bara vansinnigt roligt, det är också ett sätt för oss att öka kunskapen om närproduce­rade grönsaker och undvika missuppfat­tningar, säger Anette van Schie.

Miljöaspek­ten är viktig för paret van Schie. Grönsakern­a är svenskt sigill certifiera­de och kilmatcert­ifierade. Växthuset värms upp med flis som blir till förnybar energi, vattnet filtreras och recirkuler­as i tre stora tankar och grönsakern­a odlas i kokosjord.

– Det är viktigt för oss att vara så miljömedve­tna som möjligt, eftersom vi vill satsa på något som håller i framtiden, säger Anette van Schie.

För ett år sedan startade Anette och Peter van Schie Gällenäs grönsaker utanför Brålanda. I dag odlar de tomater, gurka, aubergine, spetspapri­ka och chili i sitt växthus.

FÖRUTOM MILJÖN ÄR också smaken av stor vikt för Anette och Peter. Paret har valt ut grönsaker med mycket smak.

– Smaken varierar under säsong. Generellt sätt kan man säga att ju mer sol, desto mer smak. Om grönsakern­a dessutom får sparsamt med vatten och näringsämn­en i rätt mängd och förhålland­e ökar smaken ytterligar­e.

Paret van Schie arbetar i växthuset ungefär 80 timmar i veckan.

– Att odla är inte ett jobb, det är en livsstil, säger Anette Van Schie.

MATILDA SÄDÅS

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? LÅNGA ARBETSDAGA­R. Paret van Schie lägger ungefär 80 timmar i veckan på sina grönsaker. Här justerar Peter gurkplanto­rnas läge.
Bild: STEFAN BENNHAGE LÅNGA ARBETSDAGA­R. Paret van Schie lägger ungefär 80 timmar i veckan på sina grönsaker. Här justerar Peter gurkplanto­rnas läge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden