Bohusläningen

Tydligt budskap till terroriste­rna – ”Vi är inte rädda”

Människor slöt upp i en mäktig manifestat­ion i centala Barcelona – de misstänka kan ha förberett fler attacker

- TT i Barcelona Mattias Mächs UTRIKES@TT.SE

De misstänkta bakom dåden i Barcelona och Cambrils kan ha förberett fler attacker, enligt den katalanska polisen. Fyra personer har gripits efter dåden, som krävt 14 liv.

Den person som tros ha kört skåpbilen i Barcelona uppges ha dödats av polis.

Det rådde en slags lågmäld beslutsamh­et mitt i all sorg under gårdagens mäktiga manifestat­ion på Plaça de Catalunya i centrala Barcelona. Efter en tyst minut bröt den enorma folkmassan på torget ut i en talkör på katalanska. Budskapet till terroriste­rna var tydligt: ”No tenim por!” – ”Vi är inte rädda!”

– Vi kan inte sitta hemma och vara rädda. Vi måste gå ut på gatorna. För livet fortsätter. Livet fortsätter, trots allt, sade den 40-årige kyparen Norbert Vivancos till TT.

Hans vän Lucas Santos vittnade om den solidarite­t som Barcelonab­orna visat prov på efter attentatet.

– Det första jag gjorde i torsdags kväll var att gå till sjukhuset för att donera blod. Och jag blev glad, för kön var väldigt lång.

Efter manifestat­ionen fortsatte folkhavet ner längs Las Ramblas. Efteråt började sakta det normala vimlet längs turiststrå­ket återvända. Men tungt beväpnade poliser påminde om att detta inte var en vanlig fredag.

Under hela eftermidda­gen och kvällen stannade människor för att lämna en blomma, ett meddelande eller tända ett ljus vid de minnesplat­ser som upprättats för offren längs gatan. Många hade svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Den här platsen som är så levande, dit så många människor kommer för att ha kul – att någon kommit på tanken att köra ihjäl folk här är ... ofattbart, sade pensionäre­n Ana Gaspar.

Under tiden fortsatte polisens utredning. Enligt myndighete­rna är det möjligt att föraren till skåpbilen som rammade människorn­a längs Las Ramblas är en av de fem misstänkta som polisen sköt ihjäl i samband med dådet i Cambrils, natten mot fredagen.

Senare under gårdagen uppgav El País, och hänvisade till en poliskälla, att skåpbilens förare verkligen var en av dem som sköts ihjäl.

Enligt polischefe­n Josep Luis Trapero kan terroriste­rna ha förberett fler attacker, men hindrats på grund av den explosion som skedde i ett hus i Alcanar på onsdagen, drygt 20 mil sydväst om Barcelona.

– De hade inte längre material nog för att utföra ännu större attacker, sade Trapero.

Tre av de fyra personerna mellan 21 och 34 år som gripits är marockansk­a medborgare och den fjärde är spansk, skriver Reuters.

Förutom de fyra gripna och fem dödade söker polisen efter fyra personer, rapportera­r La Vanguardia.

Minst 13 personer dog i dådet i Barcelona, och över 100 personer skadades. Drygt 60 personer vårdas fortfarand­e på sjukhus varav 17 är svårt skadade, skriver nyhetsbyrå­n AP. Det finns farhågor om att dödstalet kan stiga.

Dådet i Cambrils, åtta timmar senare, krävde ett dödsof- fer och minst fem skadade. Även den händelsen utreds som ett terrordåd och lokala myndighete­r uppger att gärningsmä­nnen haft koppling till dådet i Barcelona, skriver AP. Gärningsmä­nnen hade bombbälten som senare visade sig vara falska.

En terrorcell kan ha varit inblandade i de båda dåden, uppger källor inom rättsväsen­det för nyhetsbyrå­n Reuters. De misstänks ha planerat en attack med gasbehålla­re.

Under gårdagens manifestat­ion för enighet mot terrorn fanns även de som oroade sig för en växande splittring i samhället.

– Detta är dubbelt smärtsamt för oss muslimer som bor i Barcelona. Vi känner smärta för alla de som dödats. Samtidigt vågade jag inte gå ut i går, eftersom jag vet att vissa uppfattar oss som bär slöja som terroriste­r, folk ger onda blickar, som om de önskar att vi skulle sticka härifrån. Men Barcelona är mitt hem, sade 21-åriga Andleeb Sharif efter att ha tänt ett ljus vid en av minnesplat­serna.

– De som gjorde detta är inte mänskliga. De har ingen religion.

 ?? FOTO: MANU FERNANDEZ/AP ?? Kung Felipe, premiärmin­ister Mariano Rajoy och Katalonien­s regionpres­ident Carles Puigdemont under den tysta minuten på Plaça de Catalunya dagen efter terrordåde­t.
FOTO: MANU FERNANDEZ/AP Kung Felipe, premiärmin­ister Mariano Rajoy och Katalonien­s regionpres­ident Carles Puigdemont under den tysta minuten på Plaça de Catalunya dagen efter terrordåde­t.
 ?? FOTO: MATTIAS MÄCHS/TT ?? Barcelonab­orna Norbert Vivancos, 40, och Lucas Santos, 39, på Las Ramblas för att hedra offren i terroratta­cken.
FOTO: MATTIAS MÄCHS/TT Barcelonab­orna Norbert Vivancos, 40, och Lucas Santos, 39, på Las Ramblas för att hedra offren i terroratta­cken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden