Bohusläningen

Två döda i Åbo – inte bekräftat terrorbrot­t

-

Två personer dödades och flera skadades i samband med ett knivdåd i Åbo i Finland.

Säkerheten har höjts efter händelsen, men polisen klassar inte dådet som ett terrorbrot­t – möjliga motiv utreds.

– Vi såg en man på torget, en kniv glimtade till och viftade i luften. Jag förstod att han hade knivhuggit någon, säger Åbobon Laura Laine som bevittnade dådet, till Yle.

Polisen var snabbt på plats på Salutorget och Trätorget i centrala Åbo efter larmet strax efter klockan fyra i går eftermidda­g. Polis sköt mannen i benen och grep honom. Han var i går inte identifier­ad.

Flera skadade personer vårdas på Åbo universite­tscentrals­jukhus, och två av dem har opererats akut. Uppgiftern­a om hur många personer som skadats vid dådet går isär: en representa­nt för sjukhuset nämner siffran nio, medan polisen säger att sex personer har skadats, rapportera­r Yle.

Ett av offren avled på plats på Salutorget och en person avled på sjukhuset.

Polisen utreder om fler personer kan vara inblandade, men i går var bara en person misstänkt. Under presskonfe­rensen fick polisen frågan om Åbo är säkert. ”Ja”, löd svaret. Salutorget är bevakat av övervaknin­gskameror, polisen ska nu gå igenom materialet från kamerorna och hoppas att det ska ge svar på frågan om fler personer var inblandade.

Polisen varken bekräftar eller dementerar att det rör sig om ett terrorbrot­t – händelsen behöver utredas mer innan detta kan slås fast, men dådet utreds i nuläget inte som terrorbrot­t. (TT)

 ?? FOTO: ROBERT SEGER/TT ?? Brandperso­nal och räddningsf­ordon vid Salutorget i Åbo.
FOTO: ROBERT SEGER/TT Brandperso­nal och räddningsf­ordon vid Salutorget i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden