Bohusläningen

Expert: Spanska öppenheten rubbas inte

-

Attentaten i Barcelona och Cambrils rubbar inte den spanska öppenheten, tror Morten Rievers Heiberg, professor i spansk historia.

”Convivenci­a”. Det spanska ordet för samexisten­s syftar på samhällskl­imatet i det medeltida muslimska kalifatet i det som i dag är Spanien. Under hundratals år levde muslimer, judar och kristna sida vid sida och förespråka­re av convivenci­a vill gärna framhäva epoken som en tid av fred, även om historien visar att konflikter­na mellan olika grupper var många.

Begreppet blev centralt i spansk säkerhetsp­olitik efter terrordåde­t i Madrid 2004 då 191 människor miste livet.

– Efter 2004 ville Spanien visa att muslimer inte är fienden utan vänner. Det har varit en viktig strategi och man har varit noga med att gästarbeta­re från Marocko inte är fiender, utan välkomna, säger Morten Rievers Heiberg.

Han är professor i spansk historia vid Köpenhamns universite­t och framhåller hur framgångsr­ikt Spanien har varit på att bekämpa islamistis­kt motiverad terror.

– Sedan 2012 har fler än 200 gripanden gjorts och många attentat har avvärjts. Ungefär hälften av gripandena har skett i Katalonien, säger Morten Rievers Heiberg.

Han säger att det i regionen finns fästen för salafism, en inriktning inom islam som gör anspråk på att represente­ra den ursprungli­ga form som utövades av profeten Mohammad och de närmast efterfölja­nde generation­erna av rättrogna muslimer.

–Det har att göra med att Barcelona är en öppen, mångkultur­ell storstad, på gott och ont, säger han.

Enligt Morten Rievers Heiberg har extremisti­ska islamister­s aktivitet i Spanien ökat de senaste två åren och under 2015 och 2016 gjordes flera gripanden i Katalonien.

– Den spanska polisen drog viktiga lärdomar efter 2004, men man har också en historia med inhemsk terrorism där man har lärt sig mycket, säger han och syftar på den separatist­iska baskiska gruppen ETA. Carl Cato/tt

 ??  ??
 ?? FOTO: EMILIO MORENATTI/AP ?? En beväpnad polis patruller i staden Cambrils.
FOTO: EMILIO MORENATTI/AP En beväpnad polis patruller i staden Cambrils.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden