Bohusläningen

En hälsing ny bas för Kommunal i Dalsland

PORTRÄTTET: MAGNUS FRÖBERG DRÖMMER OM ATT KÖRA MC I USA

- HÅKAN SANNEBRO

Fackligt engagemang går som en röd tråd genom Magnus Fröbergs liv. Detta alltsedan han var förtroende­ombud på kompaniet på I 14 i Gävle. Han har verkat inom Metall, Seko och Kommunal. I Kommunal valdes han till ordförande för sektion Dalsland i våras.

Sektion Dalsland omfattar de fem kommunerna i Dalsland med cirka 2 500 medlemmar. Kommunal är landets största fackförbun­d med lite över en halv miljon medlemmar.

– På den kommunala sidan har vi flest medlemmar inom vården och barnomsorg­en. Men vi har även en privat sida med medlemmar inom kyrkan och lantbruket, säger Magnus Fröberg.

HAN ÄGNAR 60 procent av tiden åt det fackliga uppdraget och är skolvärd på Valboskola­n i Färgelanda resten av tiden.

– Som ordförande i sektionen har jag en demokratis­k roll. Främsta uppgiften är att leda styrelsens arbete medan förhandlin­garna i allmänhet sker ute i kommunerna. Som förtroende­vald i Färgelanda kommun deltar jag i Mbl-förhandlin­gar där.

KOMMUNALS NUVARANDE avtal gäller till 2019.

– I det avtalet gjordes en satsning på bättre löner för undersköte­rskorna. Generellt ligger vi tyvärr lågt i lönerna. Folk ska kunna leva på sin lön, ha pengar till en meningsful­l fritid och få en pension de klarar sig på. Så vi arbetar alltid för att få upp lönerna. I Dalsland ligger vi ungefär som landet i övrigt, något över miniminivå­n, säger Magnus.

– Vid sidan av lönerna är arbetsmilj­ön och jämställdh­eten viktiga frågor för oss. Vi har stor kvinnodomi­nans i våra yrkesgrupp­er och det är slitsamma jobb inom vården.

Just nu driver förbundet kampanjen Tuppen.

– Det är ett sätt för oss att fånga upp medlemmarn­as åsikter på hur vi ska bli bättre, säger Magnus Fröberg.

HAN KOMMER FRÅN Ljusne i Hälsinglan­d. Efter en tid som ”flyttgubbb­e” i en möbelaffär i Söderhamn flyttade han till Göteborg i början av 90-talet. Där blev det jobb på Volvo i 15 år.

– När jag slutat på Volvo halkade jag mer eller mindre in hos kriminalvå­rden med jobb på häktet i Uddevalla. Det var ett jobb som passar mina grundlägga­nde värderinga­r och jag trivdes mycket bra i den tjänsten. Man får faktiskt en hel del tillbaka av de häktade även fast en del har mycket tråkighete­r med sig i bagaget.

Familjen bodde på Orust, men när Magnus fick tjänsten som skolvärd på Valboskola­n gick flytten till Stigen.

– Jag tvekade inte att söka när chansen att bli skolvärd dök upp för ett par år sedan, säger Magnus. Jobba med ungdomar var vad jag ville och det gillar jag. Vi trivs också mycket bra i Stigen.

HANS STORA INTRESSE är bilar och motorcykla­r.

– Jag är väl lite extra förtjust i amerikanar­e, men har ingen just nu. Jag har ingen motorcykel heller, sålde de två jag hade nyligen. Familjesit­uationen med barnen gör att det intresset får stå tillbaka just nu. Men min stora dröm att åka mc från kust till kust i USA håller jag vid liv.

Han gillar också att paddla, både till havs och på insjöarna.

– Här i trakterna finns ju så många fina kanotvatte­n så det är en fröjd att vara ute och paddla, säger Magnus Fröberg.

 ?? Bild: HÅKAN SANNEBRO ?? SKOLVÄRD. Magnus Fröberg började sin yrkesbana som ”flyttgubbe” och är nu skolvärd på Valboskola­n i Färgelanda. Dessutom är han ordförande för Kommunal sektion Dalsland.
Bild: HÅKAN SANNEBRO SKOLVÄRD. Magnus Fröberg började sin yrkesbana som ”flyttgubbe” och är nu skolvärd på Valboskola­n i Färgelanda. Dessutom är han ordförande för Kommunal sektion Dalsland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden