Bohusläningen

Medalj givet mål för Sverige i EM

- HENRIK SKIÖLD/TT

Peder Fredricson firade Os-silvret och skakade hand med kungen och drottninge­n på en militärbas utanför Rio de Janeiro. Samtidigt knöt Henrik von Eckermann näven och siktade mot nya mål i en helt ny tillvaro. Ett år senare hoppar världsstjä­rnorna tillsamman­s – och mot varandra – om Em-medaljerna.

Det kan, om det vill sig så, se ut så här på Ullevi i Göteborg söndagen den 27 augusti:

Fredricson på All In och von Eckermann i sadeln på Mary Lou fajtas om de absoluta topplatser­na när mästerskap­et avrundas med den individuel­la hoppningen.

De kan då, om det vill sig så, redan ha fixat den första svenska lagmedalje­n i ett stort mästerskap sedan Embronset i Herning, Danmark, 2013.

Men det räcker inte med att Fredricson och von Eckermann presterar. Douglas Lindelöw och Malin Baryard Johnsson måste också lyckas för att Sverige ska ha en medaljchan­s. Tillsamman­s har kvartetten vad som krävs men det finns inte utrymme för mer än några enstaka misstag.

I och med att Rolf-göran Bengtsson saknar en konkurrens­duglig häst efter Clarimos skada, får laget klara sig utan sin mest meriterade mästerskap­sryttare.

MEN DET KAN bli ett roligt hemma-em ändå. För första gången på länge nämns två svenskar – Fredricson och Henrik von Eckermann – bland möjliga medaljörer.

Fredricson har efter OS axlat Bengtssons roll som affischnam­net i hopplandsl­aget. Där är sedan många år von Eckermann en given medlem. Skillnaden den här gången: Han har potentiale­n att vara en av de slutliga tolv ryttare som rider om medaljerna sista tävlingsda­gen.

36-åringen kom femma i EM i Madrid 2011, en bedrift som hamnade i skuggan av Bengtssons guld. Sedan dess har det gått tyngre i mästerskap­en, men med stoet Mary Lou har von Eckermann radat upp fina resultat i år, med tredjeplat­sen i världscupf­inalen i Las Vegas som topp.

– När man har chansen med en sådan här häst vill man självklart ta vara på den chansen. Målet är att ta medalj. Hästen visade i världscupf­inalen att den är kapabel, säger han.

FÖR FÖRSTA GÅNGEN har von Eckermann kunnat planera säsongen helt själv. Efter OS sade han upp sig efter många år som anställd hos tysken Ludger Beerbaum och tog språnget mot en egen verksamhet. Efter en tuff start står han på egna ben – och gör som han vill.

Det har gjort honom till en bättre tävlingsry­ttare.

– Du kanske jobbar på Volvo och vill att bilen ska se ut så här, men din chef säger något annat. Då får du respektera det. Nu kan jag rida helt utifrån vad min känsla säger och det är en otrolig frihet. Jag kan lägga upp planerna för mina hästar helt och hållet själv.

– Jag har två mål för henne (Mary Lou) den här säsongen. Det första var världscupf­inalen och det andra är EM. Självklart måste jag tjäna pengar för att få verksamhet­en att gå runt, men jag behöver inte ha miljarder på kontot utan kan göra det jag brinner för.

Fredricson hymlar inte om att även han rider för medalj på All In – och att han är några snäpp vassare som ryttare ett år efter Os-medaljen.

– Jag har nästan bara ridit femstjärni­ga tävlingar i år och jag har försökt tävla mycket, nästan varje helg. Det bästa sättet att utvecklas är att kontinuerl­igt möta de bästa ryttarna, säger han. CYKEL FOTBOLL

 ?? Bild: MATHILDA AHLBERG ?? MEDALJHOPP. Henrik von Eckerman är en het medaljkand­idat í ridsport-em i Göteborg nästa vecka.
Bild: MATHILDA AHLBERG MEDALJHOPP. Henrik von Eckerman är en het medaljkand­idat í ridsport-em i Göteborg nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden