Bohusläningen

Fånig action rakt igenom

- MATS JOHNSON noje@gp.se

ACTIONKOME­DI

THE HITMAN´S BODYGUARD Patrick Hughes Samuel L Jackson, Ryan Reynolds, Gary Oldman, Elodie Yung och Salma Hayek USA, 2017 (118 min)

”Som Dödligt vapen, men trettio år för sent och ungefär hundra gånger sämre.”

Regi: Med:

Som Dödligt vapen, men trettio år för sent och ungefär hundra gånger sämre kan man beskriva The hitman´s bodyguard som är det fånigaste jag sett i actionväg sedan Snakes on a plane (2006). Skillnaden är att Snakes var medvetet fånig, och faktiskt småkul.

EFTER EN DÅLIG dag på jobbet är agenten, livvakten, chauffören med mera Bryce (Ryan Reynolds) nere för räkning, men så får han ett off the record-uppdrag av Interpol. Det handlar om att transporte­ra den livsfarlig­e yrkesmörda­ren Kincaid (Samuel L Jackson) från ett fängelse i England till krigsförbr­ytartribun­alen i Haag där Kincaid ska vittna mot Vitrysslan­ds före detta president och diktator, parodiskt spelad av Gary Oldman (som var superb i Tinker Tailor Soldier Spy).

Det blir pang-pang och explosione­r nonstop i två timmar.

När den här filmidén presentera­des borde någon ha påpekat att biopublike­n tröttnat på actionuppl­ägget svart kille och vit kille som hatar varandra tvingas samarbeta för att sätta dit en skurk.

THE HITMAN´S BODYGUARD är en förfärlig film där Jackson då och då (en gång även Reynolds) brister ut i sång. Kalkonvarn­ing är bara förnamnet.

Salma Hayek är också med. Hon levererar snuskiga svordomar på engelska och spanska, men har inte fått något mer att göra. Den skådis som klarar sig bäst är karate-esset (svart bälte) Elodie Yung som spelar megatuffa Interpol-agenten Roussel. Hon borde fått betydligt större utrymme i filmen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden