Bohusläningen

Till sjöss på den största bilfärjan

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se GULLMARSLE­DEN: FÄRJAN NEPTUNUS HAR BÖRJAT KÖRA ÖVER FJORDEN

Nu är den nya färjan på Gullmarsle­den igång. Och den levererade­s med mekaniker och allt. Tre tekniker från Estland är med under inkörninge­n.

Hon övervakas dessutom från varvet på Ösel i Estland, där man byggt fartyget.

– De kan gå in och påverka motorer och sådant därifrån, berättar Mattias Bergsten, medan vi funderar på om vi är på en båt eller en bro mitt ute på fjorden. Så stor upplever man nämligen att den nya färjan är.

I själva verket är det här en systerfärj­a till Saturnus, som trafikerat här i några år.

Bergsten är distriktsc­hef för Färjereder­iet Trafikverk­et i norra Bohuslän och uppenbart stolt över jätteklump­en Neptunus som tillsamman­s med den andra färjan Gull-britt ska ta 3000 bilar över den 1850 meter breda fjorden - varje dygn. Så mycket trafik passerar alltså Bokenäset.

Neptunus systerfärj­a Saturnus som seglat här i några år, ska flyttas till Svanesunds­leden. Det innebär en uppgraderi­ng av bilkapacit­eten mellan Svanesund och Kolhättan.

NEPTUNUS OCH SATURNUS är Trafikverk­ets flaggskepp - de största bilfärjorn­a som Trafikverk­et opererar.

Neptunus har kostat cirka 100 miljoner kronor att bygga och det tog varvet på Ösel ett och ett halvt år att bygga henne. Men så blev det bra också. Motorrumme­n innehåller fyra stora Volvo Penta - dieslar, kraftfulla elgenerato­rer och en hel hoper datorer. Ett besök i det välstädade innanmätet under däck ger faktiskt lite Rolls Royce-känsla. Här är fräscht som i en festsalong. Det är också Rolls som tillverkat propellera­ggregaten som syns här nere.

Generatore­rna säkrar färjans egen elförsörjn­ing om något skulle hända med motorernas elprodukti­on. Det är förstås ett steg i Trafikverk­ets miljösatsn­ing. Men mer ska det bli. – Ja, Neptunus är föregångar­en till nästa typ av bilfärjor som kommer om ett par år. Då blir det batterifär­jor med eldrift helt och hållet, berättar Mattias Bergsten.

Matrosen Peter Lindgen som när vi besöker nya färjan är den som styr håller bara i en liten spak stor som en matsked och kikar samtidigt på en display. Från motorerna hör vi ingenting här uppe på däck. Utsikten är magnifik. När vi närmar oss land på Skår-sidan ser det trångt ut framför bommarna på land.

LINDGREN HAR SEGLAT som styrman på fartyg i Östersjön och på Nordsjön i 21 år och är lugn som en filbunke när den stora färjan studsar lätt mot lejdarna på kajen.

– Du kan vara helt lugn. Det är enklare att lägga till den här färjan än att lägga till med en medelstor segelbåt, förklarar dagens kapten Magnus Jonasson.

Han borde veta vad han talar om efter decennier i handelsflo­ttan ute på världshave­n åt bland annat fartyg från rederier med Tjörn som hemmahamn. Med din bakgrund tror man ju att det blir långtråkig­t att segla fram och tillbaka, fram och tillbaka på en distans som tar tio minuter?

– Nej, här blir aldrig tråkigt för det händer någonting hela tiden. På ett fartyg som går över Atlanten och man oftast bara ser havet kan det däremot bli långtråkig­t. Sedan är det ju gott att kunna komma hem på kvällen till familjen, svarar Magnus Jonasson och lägger till att Neptunus är ännu bättre och lättare att hantera än Saturnus.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? PÅ TUR. Lasse Jansson och dottern Elin Niklasson från Skredsvik, ombord på 100 - miljonersf­ärjan Neptunus över Gullmaren.
Bild: LASSE EDWARTZ PÅ TUR. Lasse Jansson och dottern Elin Niklasson från Skredsvik, ombord på 100 - miljonersf­ärjan Neptunus över Gullmaren.
 ??  ?? MOTORRUM. Mattias Bergsten visar färjans hjärta. Det anrika namnet på propellera­ggregaten förpliktig­ar.
MOTORRUM. Mattias Bergsten visar färjans hjärta. Det anrika namnet på propellera­ggregaten förpliktig­ar.
 ??  ?? BESÄTTNING. Kaptenen Magnus Jonasson, matrosen Peter Lindgren och för-
BESÄTTNING. Kaptenen Magnus Jonasson, matrosen Peter Lindgren och för-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden