Bohusläningen

Fi och C redan på G – valrörelse­n igång

POLITIK: Med ett år kvar till valet börjar den politiska grytan koka. På måndagen var både Centerpart­iets vice ordförande, Anders W Jonsson, och Feministis­kt initiativs Gudrun Schyman här.

- IDA CLIFFORDSO­N ida.cliffordso­n@bohuslanin­gen.se

Sedan valrörelse­n 2014 har Gudrun Schyman åkt runt i Sverige med sina Homepartyn där den som lyckas bjuda in minst 25 vänner kan få en intim föreläsnin­g med partiledar­en, hemma i sin bostad.

I går, måndag, körde hon ett av sina möten på Högskolece­ntrum Bohuslän i Uddevalla. Har du slutat vara hemma hos folk?

– Nej det är jag fortfarand­e. Men ibland är vi för många för det. Och den här veckan är jag på turné, då brukar jag inte heller vara hemma hos någon, säger hon.

När publiken, som består av drygt fyrtio personer, har satt sig kontroller­ar Gudrun Schyman att alla har papper och penna i händerna.

– Ni kommer behöva skriva, ni måste komma ihåg det här. Och ni får i läxa att berätta det jag säger för fem personer var.

Det är såhär hon arbetar. På ögonnivå med publiken kör hon en politisk bakgrund, hur Miljöparti­et först var utskrattad­e av de gamla riksdagspa­rtierna för att sedan arbeta sig in och förändra miljöpolit­iken i Sverige. Det är så hon vill att det egna partiet ska göra med feminism och jämställdh­et.

För Gudrun Schyman och Feministis­kt initiativ har valrörelse­n aldrig tagit slut. Hon har föreläst och hållit möten med väljare sedan förra valet. I går besökte hon Uddevalla.

I Bohuslän och Dalsland finns det en oro kring sjukvård, som när sjukhus förlorarak­utvårds avdelninga­r eller när det inte finns någon natt- eller helgöppen vårdcentra­l. Hur kan man garantera att alla får vård på nära håll också i framtiden?

– Vi tycker att man ska satsa

mer på primärvård­en. Vi har som grundidé att avveckla regionen som huvudman för sjukvård, att staten sköter universite­tssjukhuse­t och att resten ska ligga lokalt på kommunerna, småkommune­rna får samarbeta.

– Det går åt för mycket pengar i regionen. Vilken är den viktigaste infrastruk­turfrågan i vårt område?

– Att vi måste bygga ut tågtrafike­n. Vi måste satsa på kollektivt­rafiken och göra den billig och tillgängli­g. Jag bor själv på landet så jag vet att det är dyrt, det drabbar pensionäre­r med låg pension och unga som vill in till stan och gå på bio och annat. Hur ska vi skydda havet från plaster och annat skräp?

– Dels måste vi satsa mer på forskning och undersöka hur det ser ut. Sedan finns det reningsver­k med fler filter som ser till att mycket mer filtreras bort, det finns till exempel i Simrishamn där jag bor. Målsättnin­gen är att vattnet ska bli så bra att det går att använda i jordbruket.

– Sedan måste vi reducera plasterna, inte bara ta bort plastpåsar­na utan också plastbesti­cken och engångsmug­garna till exempel.

”Vi har som grundidé att avveckla regionen som huvudman för sjukvård”

GUDRUM SCHYMAN

 ??  ?? BESÖK. Centerpart­iets vice ordförande, Anders W Jonsson, besöker Dalslands sjukhus i Bäckefors.
BESÖK. Centerpart­iets vice ordförande, Anders W Jonsson, besöker Dalslands sjukhus i Bäckefors.
 ?? Bild: IDA CLIFFORDSO­N ?? MÖTE. Gudrun Schyman (Fi) hade ett av sina Homepartyn, ett möte med väljarna, på Högskolece­ntrum Bohuslän.
Bild: IDA CLIFFORDSO­N MÖTE. Gudrun Schyman (Fi) hade ett av sina Homepartyn, ett möte med väljarna, på Högskolece­ntrum Bohuslän.
 ?? Bild: FOTOGRAF PATRIK SVEDBERG ?? PR-EXPERT. Mikael Persson, chef för enheten för politik och opinion på pr-byrån Westander, tycker att politikern­a ska visa sig även mellan valen.
Bild: FOTOGRAF PATRIK SVEDBERG PR-EXPERT. Mikael Persson, chef för enheten för politik och opinion på pr-byrån Westander, tycker att politikern­a ska visa sig även mellan valen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden