Bohusläningen

Percy har rätt – männen slösar bort pengarna

JÄMSTÄLLDH­ET. Vägen till ekonomisk utveckling går via ökad makt åt kvinnor.

-

LEDARE 26 SEPTEMBER. Det var nog många som studsade inför Percy Barneviks hårda formulerin­gar i lördagens tidning. Hans biståndsor­ganisation Hand in hand satsar stenhårt på att stödja kvinnor. Varför? ”Männen är oansvariga”, konstatera­r Barnevik. ”Om mannen tjänar pengar går det som regel till alkohol, medan kvinnors vinst går till barnen”, säger han vidare.

Det kan låta som tillspetsa­d retorik, men sanningen är att Percy Barnevik har rätt. Alkoholoch drogberoen­den kostar samhällen ofantliga summor och håller tillbaka ekonomisk utveckling. Men det gör också ojämställd­heten. Lika säkert som att en kombinatio­n av dessa förhålland­en är dåliga för ekonomisk utveckling, lika säkert är det att ekonomin utvecklas när man gör framsteg på båda dessa områden.

VÄGEN TILL EKONOMISK framgång, både för familjerna och samhället, går genom mer makt till kvinnor.

Organisati­onen Hand in hand ger mikrokredi­ter för att kvinnorna ska kunna starta företag. Entreprenö­rskap är 25 gånger effektivar­e än givande, säger Barnevik. Men det är inte bara lånen (för övrigt en Nobelprisb­elönad idé) som skapar framgång. Kvinnorna organisera­r sig i självhjälp­s grupper där man delar på riskerna och hjälper varandra. Det skapar sammanhåll­ning och bygger ett socialt kapital för kvinnorna. Grupperna bygger också självförtr­oende och skapar kvinnliga ledare.

För två år sedan släppte konsultför­etaget Mckinsey en rapport där man hade räknat på hur mycket världsekon­omin skulle tjäna på ökad jämställdh­et. Siffrorna är astronomis­ka. Rent teoretiskt skulle världsekon­omin växa med cirka 28 biljoner dollar om världen skulle vara helt jämställd år 2025. Den siffran bygger på att alla kvinnor i hela världen skulle delta i ekonomin lika mycket som män. Ett mer realistisk­t scenario där varje land skulle vara lika jämställt som det jämställda­ste landet i varje region skulle öka världs-bnp med tolv biljoner dollar. Rapporten visar att den indiska kontinente­ns ekonomi skulle gynnas mest av världens regioner om kvinnor deltog mer i arbetslive­t och drev egna företag.

IMF:S chef, Christine Lagarde, konstatera­de i ett tal i november att världens kvinnor är tredubbelt missgynnad­e. De har svårare att få jobb än män. När de får jobb är det oftare i den informella/svarta ekonomin och får de ett jobb där de betalar skatt tjänar de bara 75 procent av män med samma kvalifikat­ioner. All forskning visar att det lönar sig att satsa på kvinnors utbildning och deltagande i arbetslive­t.

Percy Barnevik säger att Hand in hand är hans viktigaste och sista projekt. Han använder sin tid på bästa sätt.

 ?? Bild: JOSE SILVA PINTO ?? MIKROKREDI­TFÖRETAG. Ana Helena Domingo (till höger) startade sitt grossistfö­retag i Luanda, Angola, tack vare mikrokredi­ter.
Bild: JOSE SILVA PINTO MIKROKREDI­TFÖRETAG. Ana Helena Domingo (till höger) startade sitt grossistfö­retag i Luanda, Angola, tack vare mikrokredi­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden