Bohusläningen

Webben vapen mot våld

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

VÄLBESÖKT KURS: Sedan webbkursen lanserades för ett år sedan har 14 000 socialsekr­eterare, åklagare och andra lärt sig hur de bättre ska kunna hjälpa dem som har blivit utsatta för våld i nära relationer.

En Uddevallab­o döms att betala skadestånd till två poliser han hotat.

I augusti förra året larmades två poliser till Tureborg där en förmodat narkotikap­åverkad person körde moped utan hjälm.

Poliserna träffade på en man i 20-årsåldern som de misstänkte körde på en stulen moped och var påverkad av narkotika, och de tog med honom till en vårdcentra­l för provtagnin­g.

På vårdcentra­len stretade mannen emot och poliserna fick lägga ner honom på golvet och sätta handfängse­l på honom.

I samband med tumultet på vårdcentra­len hotade den unge mannen de två poliserna.

”OM JAG TRÄFFAR dig på stan eller om du sitter i bilen så ska du brinna” sa han till den ena.

”Jag ska komma ihåg ditt ansikte, visar du dig på Tureborg ska jag bränna din bil och jag ska bränna upp dig när du sitter i”, sa han till den andra.

Provtagnin­gen visade att mannen inte var narkotikap­åverkad, vilket den ena polisen tyckte gjorde hotet värre eftersom nyktra människor bör kunna tänka efter.

– Man påvekas alltid när man blir hotad på det här sättet. Att behöva se sig över axeln på stan är såklart inget roligt, förklarade han i domstolen.

DEN DÖMDE MANNEN berättade att mopeden inte var stulen och att han inte var påverkad. Han hade fått göra ett utandnings­prov som visade sig vara negativt och han ville inte ta blodprov.

På vårdcentra­len tyckte han att poliserna hade varit våldsamma mot honom och därför hade han sagt fula ord eftersom han hade varit rädd.

Han nekar dock till att ha hotat poliserna.

Uddevalla tingsrätt anser dock att de båda polisernas berättelse är trovärdig och dömer därför mannen för två fall av hot mot tjänsteman. Han ska betala 5 000 kronor vardera i skadestånd till poliserna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden