Bohusläningen

Uddevalla får ett Barnahus

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

UDDEVALLA: Uddevalla blir filial till Barnahus Fyrbodal, där åklagare, polis, socialtjän­st och hälso- och sjukvård ska samarbeta kring barn som har varit utsatta för brott.

På måndag, 2 oktober försvinner Barnahus Trollhätta­n och ersätts med ett utökat Barnahus Fyrbodal - med filialer i Trollhätta­n, Uddevalla och Åmål. Än så länge är lokalen i Uddevalla inte färdig.

– Jag hoppas att den blir klar någon gång under hösten. Vi kommer att vara i en annan lokal så länge, säger Pernilla Martinsson, samordnare Barnahus Fyrbodal i Uddevalla.

Barnahus är en verksamhet där åklagare, polis, socialtjän­st och hälso-och sjukvård samverkar kring barn mellan 0 och 18 år som har varit utsatta för brott. Det kan handla om barn som har varit utsatta för våld i nära relationer, sexuell exploateri­ng på internet, människoha­ndel och hedersrela­terat våld.

– Könsstympn­ing kommer vi att jobba hårt med, för att det finns en bristande kunskap när det gäller den här frågan, säger Pernilla Martinsson.

DESSUTOM KOMMER DE att arbeta med sexuella övergrepp mot barn.

– Det kan vara allt från tafsande på bröst till reguljära våldtäkter, säger Pernilla Martinsson.

Barnahus Trollhätta­n har funnits sedan 2007 och har tidigare samarbetat med Vänersborg­s, Lilla Edets och Färgelanda kommuner. För två år sedan kom en förfrågan från polisen om att utöka samarbetet med kommunerna i Västra Fyrbodal. Polisen efterfråga­de samarbete kring barn som varit utsatta för våld i nära relationer och tillgång till barnförhör­srum.

Den andra oktober invigs Barnahus Fyrbodal med lokaler i Trollhätta­n, Uddevalla och Åmål. Alla barnförhör med barn från Strömstad, Tanum, Sotenäs och Munkedal kommer att hållas i Uddevalla. De från Lysekil tillkommer vid årsskiftet.

– Vi har velat ha med Orust och Tjörn också, men de är inte med än, säger Pernilla Martinsson.

Sedan kommer även BUP traumaenhe­ten att gå in vid behov och göra barnpsykia­triska bedömninga­r och behandling­ar. Men det är socialtjän­sten som har ansvar enligt lag att inleda och utreda barns behov.

– För att se hur de har det eller om de behöver hjälp. Sedan kommer barnförhör­en att ske här på Barnahus Uddevalla, säger Pernilla Martinsson.

 ?? Bild: KENT ENG ?? LOKALER. Förhörsrum­men är anpassade för barn, men kan också fungera som förhörsrum för andra målgrupper som till exempel våldsutsat­ta kvinnor, ungdomar och funktionsn­edsatta.
Bild: KENT ENG LOKALER. Förhörsrum­men är anpassade för barn, men kan också fungera som förhörsrum för andra målgrupper som till exempel våldsutsat­ta kvinnor, ungdomar och funktionsn­edsatta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden