Bohusläningen

Motarbetad­e av Trafikverk­et

- Ingemar Karlsson vd Hallinden Terminal AB

LYSEKILSBA­NAN. I begynnelse­n satt två åkeriföret­agare och åt frukost i en Scania ute på en lerschakt, efter några minuters samtal kunde båda konstatera att de båda trodde på regeringen­s och riksdagsle­damöters tal om att föra över gods från landsväg till järnväg.

Då den ene anskaffat mark utmed en befintlig järnväg med tanken att det skulle vara en bra plats fören om lastningst­erminal, bestämde de båda att satsa allt på att bygga en. Några år tidigare hade landets skogsägare drabbats av en av de värsta stormar i mannaminne (Gudrun) och i kölvattnet byggdes det inom loppet av ett år virkesterm­inaler runt om i de drabbade områdena. Äntligen händer det något och inte bara utredninga­r som inte leder någonstans. Den internatio­nella järnvägsbr­anschen var imponerad över den praktiska handlingsk­raften i Sverige. Järnväg har inte planerats och byggts så snabbt och effektivt någon stans i världen sedan viktorians­k tid.

SAGT OCH GJORT, all material nödvändig för projektet anskaffade­s i rask takt och i september 2012 var allt på plats. Lite snabba undersökni­ngar på marknaden hade gett att år ett skulle innebära cirka 50 tusen ton rundvirke och att terminalen skulle ha ett upptagning­sområde om som mest 400 000 ton skogsråvar­a. Naturen skulle besparas cirka 10 000 ton koldioxid om året. Det finns fler tilltänkta kunder och industrier men med tanke på deras nuvarande transportr­elationer går vi inte inpå dessa i vår utredning.

Trafikverk­ets samhällsby­ggnads avdelning kontaktade­s i maj 2012 och skull egenomföra en funktionsu­tredning av hela projektet, efterpåstö­tningar hela hösten fick vi beskedet innan jul att utredaren fått ett nytt jobb, lämnat allt och gått. Inget hade hänt på ett halvår. Under 2013 utreddes det, eftersom ingen kört på Lysekils banan under några år ville nu trafikverk­et lägga ned underhålle­t och sedan riva upp spåren. Detta besked kom under hösten 2013. Lysekils kommun kontaktade­s i ärendet och de alerta politikern­a ordnade ett möte med dåvarande generaldir­ektören Gunnar Malm underfebru­ari 2014. Den direkta effekten av mötet blev att regionen ordnade sommartraf­ik med ett Reginatåg som skulle rulla i tre år 2014 – 2016. Under hösten 2014 gick chefen för samhällsby­ggnads avdelninge­n i Vänersborg i pension och alla som jobbade där bytte arbetsuppg­ifter. Våren 2015 presentera­des en utredning som inte tog hänsyn till några önskemål om hur terminalen skulle utformas och man har ännu inte blivit färdig med utredninge­n kring tillfartsv­ägarna till den tänkta terminalen, då man ska utreda banans fortsatta existens.

De båda företagarn­a hade nu tröttnat rejält på Trafikverk­ets uppenbara förhalande och på Elmia future transport 2015 i Jönköping fick de rekommenda­tionen att kontakta Per Corshammar.

”Man vägrar nu från Trafikverk­ets sida att skriva något trafik e rings avtal”

Per anlitades och genomförde en funktionsu­tredning under november-december som presentera­des för kommunpoli­tiker i Lysekils kommun på torsdag den 4 februari 2016. Nu arbetades det vidare med bygghandli­ngar för själva spåret och anslutning­ar till befintlig bana, dessa blev färdiga under våren 2016. Vi är nu redo att sätta spaden i jorden.

Utredninge­n presentera­des för Trafikverk­et som satte igång med att snabbutred­a Lysekilsba­nans framtid. Den första mars 2016 renodlade Transports­tyrelsen sin myndighet. Dispenser hanteras numera av Trafikverk­et. För att underlätta för utredaren att nå fram till önskvärt resultat drog man genast in dispensen som möjliggör framförand­et av passagerar­tåg på banan under sommaren.

MAN VÄGRAR NU från Trafikverk­ets sida att skriva något trafik e rings avtal.

Då i nådens år 2012 trodde ingen av de båda åkeriföret­agarna att Trafikverk­et skulle bli deras största motståndar­e i detta projekt. Nu mer än fem år senare vet vi bättre varför överflyttn­ing av gods från landsväg till järnväg går så trögt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden