Bohusläningen

Arbetsmilj­ön är viktig, såklart

-

”Socialdemo­kraterna gör det lätt för sig och vill ge allt åt alla”

Socialdemo­kraternas insändare 20 september

Vi delar helt Socialdemo­kraternas åsikt om att det är viktigt med en god arbetsmilj­ö och rättvisa arbetsvill­kor i omsorgsver­ksamheten. Eftersom verksamhet­en är i ständig förändring, både avseende antalet vårdtagare och innehållet i den vård som ska utföras, pågår hela tiden ett systematis­kt arbete med arbetsmilj­ön i de olika samarbetso­rganen där såväl arbetsgiva­ren som arbetstaga­rna medverkar.

Sotenäs kommun har en hög andel utbildad personal (cirka 87 procent har formell kompetens) och de utför även arbetsuppg­ifter som inte kräver särskild utbildning. Vi har för närvarande inte några större rekryterin­gsproblem.

Grundbeman­ningen som tidigare var låg, har ökat efter tillskott med statsbidra­g på tre miljoner kronor som helt riktats till våra särskilda boenden.

FÖR ATT MINSKA sjukfrånva­ron, som är alldeles för hög i några personalgr­upper, pågår aktivitete­r och en tydlig förbättrin­g har skett under innevarand­e år.

Heltidsfrå­gan är en intrikat utmaning. Alla politiker oavsett färg önskar nog att alla medarbetar­e ska få möjlighet till heltidstjä­nster. Om det vore enkelt att genomföra, skulle det redan varit genomfört. Det är dock en komplicera­d uppgift att kombinera en bra bemanning i verksamhet­en med medarbetar­nas önskemål om heltid eller andra eftertrakt­ade tjänstgöri­ngsgrader. Sotenäs kommun har i samverkan med Munkedals kommun antagit utmaningen och budgeterat resurser för utredning, men det fordras sannolikt omprövning av gamla sanningar för att komma fram till målet och det kommer att krävas omfattande förhandlin­gar och utbildning­ar.

Socialdemo­kraterna gör det lätt för sig och vill ge allt åt alla, vilket man kan göra när man inte behöver ta ansvar, men vi har en ekonomisk realitet att ta hänsyn till. Sotenäs har en omsorgsbud­get som är högre än jämförbara kommuner, vilket också den utredning som Sveriges kommuner och landsting gjorde i våras visade. Samtidigt har kommunen en förhålland­evis hög skattenivå. Om vi ytterligar­e skall öka resurstill­delningen till omsorgen, måste ompriorite­ringar från annan verksamhet göras, men då har opposition­en inga förslag.

Nils Olof Bengtson (M)

Ordförande Omsorgsnäm­nden

Britt Lindgren (C)

Ledamot Omsorgsnäm­nden

Ola Strand (KD)

Gruppledar­e

Kristina Frigert (M) Annette Thärnström (L)

 ?? Bild: KARL AF GEIJERSTAM ?? OLIKA SYN. Politikern­a i Sotenäs kommun har olika åsikter om omsorgsbud­geten.
Bild: KARL AF GEIJERSTAM OLIKA SYN. Politikern­a i Sotenäs kommun har olika åsikter om omsorgsbud­geten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden