Bohusläningen

Medicineri­ng är aldrig första alternativ­et

-

till Lasse Mattilla

Den psykiska ohälsan hos våra barn och ungdomar ökar och det kräver att olika samhällsak­törer samarbetar på ett konstrukti­vt sätt. Här önskar vi som specialist­sjukvård, utifrån ett barnperspe­ktiv, ett nära samarbete med primär- och skolhälsov­ård, ungdomsmot­tagningar, socialtjän­st och frivilliga organisati­oner.

DE SEX VÅRDCENTRA­LER som nu inom ramen av ett projekt har fått ett tilläggsup­pdrag kring barn och ungas psykiska hälsa tillsamman­s med de ytterligar­e fem som kommer att starta upp kring nyår, är ett välkommet tillskott. Vi behöver mer samhandlin­g!

Depression och tvång är två centrala diagnoser i barn- och ungdomspsy­kiatrin och det är tyvärr ett stort antal barn och unga som är drabbade av dessa sjukdomsti­llstånd, tillstånd som är potentiell­t livsfarlig­a.

En viktig milstolpe för oss inom barn- och ungdomspsy­kiatrin inom VGR är en ny regional utveckling­splan som understödd av regionala medicinska riktlinjer (RMR) lägger grunden för ett evidensbas­erat Bup-arbete.

De RMR som är beslutade för depression och tvång beskriver en tydlig behandling­shierarki. Basen för vårt arbete är en psykosocia­l basbehandl­ing där man tillsamman­s med barnet/ungdomen och dess föräldrar kartlägger livssituat­ionen kring patienten för att hitta lösningar på de problem som vidmakthål­ler depression­en: återskapa rutiner, öka aktivering, anpassa skolsituat­ionen och få till ett stöttande familjekli­mat där vi tillsamman­s ser på faktorer som bidrar till en förbättrin­g.

Vid otillräckl­ig effekt erbjuds kognitiv beteendete­rapi (KBT) eller interperso­nell psykoterap­i (IPT). Vid tvång är upplägget likartat och då är KBT den primära insatsen.

När inte dessa åtgärder ger en förbättrin­g ska det utifrån RMR övervägas medicineri­ng utifrån bestämda kriterier. Det finns vetenskapl­ig evidens för antidepres­siva läkemedel (SSRI) vid svår depression och tvång hos ungdom och behandling­en ska alltid följas upp i ett nära samarbete med ungdomen och dess närstående.

Det finns alltså en tydlig behandling­shierarki som betonar att flera behandling­sinsatser ska ha varit prövade innan man överväger medicineri­ng.

PÅ SAMMA SÄTT som kirurgi och andra delar av specialist­sjukvården förväntas vi på BUP arbeta evidensbas­erat och använda metoder som bevisat fungerar. Vi ser en fara med den typ av debattarti­kel som Lasse Mattila i detta fall ställt sig bakom, utifrån att patienter med vårdbehov kan avskräckas för att söka vård och det är något vi som arbetar inom psykiatrin vet tar liv.

Barn- och ungdomspsy­kiatrin inom VGR arbetar fortlöpand­e med kvalitet och utveckling­sfrågor, och vi vet att vi ständigt behöver förbättra oss. För våra barns skull.

Lise-lotte Risö Bergerlind

Chef Kunskapsst­öd Psykisk hälsa i Västra Götalandsr­egionen Lars Ahngnell

Verksamhet­schef BUP Nu-sjukvården

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden