Bohusläningen

”Jag vill se vad som funkar”

- IDA CLIFFORDSO­N ida.cliffordso­n@bohuslanin­gen.se

Centerpart­iets vice ordförande Anders W Jonsson besökte på måndagen Dalslands sjukhus i Bäckefors. – De privata företagen i sjukvården blir en viktig valfråga, säger han.

Med ett år kvar till valet är valrörelse­n igång. Centerpart­iets vice ordförande Anders W Jonsson hör till dem som lagt i en högre växel och på måndagen hann han med ett besök på ungdoms- och vuxencentr­alen i Åmål, lunch med ledningen för Dalslands sjukhus i Bäckefors och en träff med nyanlända ungdomar i Högsäter innan ett öppet möte på kvällen.

– Det blir mer och mer viktigt att vara ute på olika verksamhet­er i valrörelse­n. Jag vill vara på plats och se vad som funkar och inte funkar, säger Anders W Jonsson.

HAN HAR ÖPPNA möten och träffar andra centerpart­ister för att diskutera vilka frågor man vill föra ut till väljarna, men de klassiska politiska stormötena tror han inte är så effektiva för att locka nya väljare.

– Man övertygar inte lika bra på stora möten med 40 eller 100 personer, de viktigaste mötena är små, säger han.

Här på sjukhuset ska du luncha med ledningen, får du ordentlig insyn i verksamhet­en då?

– Nej jag ska få en rundtur och hoppas få träffa personal och patienter också.

Just sjukvård, och huruvida privata företag ska få fortsätta bedriva vård med vinst, kommer bli en viktig valfråga menar Anders W Jonsson. Och han ser Dalslands sjukhus som ett gott exempel.

– Här fungerar det ju jättebra.

I Dalsland och Bohuslän är sjukvården en orosfråga. Hur kan man garantera att alla får vård på nära håll i framtiden?

– Vi måste se till att primärvård­en börjar fungera. Vi har akut brist på läkare och det är viktigt att det finns fasta läkare överallt.

En annan orosfråga är hur havet mår. Hur ska vi skydda havet från plaster och annat skräp?

– Det är något som vi har pratat mycket om i Centerpart­iet. I budgeten finns vad vi kallar för havsmiljar­den vilket innebär en lång rad satsningar.

– Till exempel måste vi minska övergödnin­gen, rensa bort skräpet på kusterna och minska plastanvän­dningen. Vilken är den viktigaste infrastruk­turfrågan i vårt område?

– Jag får passa på den frågan. Efter intervjun återkommer Centerpart­iet med ett uttalande från Anders W Jonsson via sms.

”Vi i Centerpart­iet vill ju alltid se till att den järnväg vi har används så mycket som möjligt, både för dem som reser i landskapet och för att se till att så mycket gods som möjligt fraktas så miljövänli­gt det går.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden