Bohusläningen

De ska bli bättre på att ingripa mot våld

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

Webbkursen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer lanserades för ett år sedan. Nu har den över 14 000 användare och ska hjälpa myndighete­r att hjälpa utsatta.

– Den riktar sig främst till profession­en så att man kan upptäcka och ge det stöd och skydd som våldsutsat­ta vuxna och barn har rätt till enligt lagstiftni­ngen, säger Katarina Björkgren, länsstyrel­sen i Västra Götaland.

Då och då kommer artiklar om våld i nära relationer i Bohuslänin­gen. Våld som kan ha pågått under flera års tid. Som åtalet mot mannen i Dalsland som började misshandla sin sambo när hon var gravid. Han slog henne bland annat med en barndockva­gn och ett metallrör.

Eller åtalet mot en man i 60-årsåldern från Uddevalla som med slag, sparkar, skrik och spott ska ha kränkt sin fru under flera års tid.

Eller om samtalet från en ung flicka som ringde till polisen och sa att hennes mamma blev slagen av pojkvännen. När polisen grep mannen misstänkt för misshandel, fanns tre barn närvarande.

FÖR ETT ÅR sedan lanserades webbkursen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Det kan handla om våld i samkönade relationer, våld mot äldre eller våld mot funktionsn­edsatta till exempel. Nu har kursen över 14 000 användare.

Kursen är framtagen av Nationellt centrum för kvinnofrid, Socialstyr­elsen och länsstyrel­serna, och vänder sig främst till dem som arbetar inom socialtjän­sten. Men även till yrkesverks­amma inom vård, omsorg, skola och rättsväsen­de.

– Socialtjän­sten är enligt lag skyldiga att bemöta det. Men när Socialstyr­elsen har gjort tillsyn har de sett att man inte har tillräckli­g kunskap. Man följer inte lagen, man erbjuder inte skydd och man utreder inte våldet. Det här ska vara en hjälp i det, säger Katarina Björkgren.

Webbkursen innehåller filmer, texter och tecknade exempel.

– Från mottagning­ar, åklagare eller socialsekr­eterare. Man har filmat och de får berätta hur de arbetar med våld. Så det blir en direkt handlednin­g, säger Katarina Björkgren.

KURSEN ÄR GRATIS för att alla ska ha möjlighet att gå den. Det tycker Katarina Björkgren är viktigt, för alla har inte möjlighet att finansiera en utbildning.

– I större kommuner har man större resurser. Som Uddevalla där en hög andel har gått den. Mindre kommuner har dessutom större personalom­sättning. Om man går den här på en arbetsplat­s får man en gemensam plattform att utgå ifrån. Det blir inte en massa tyckande, säger Katarina Björkgren.

 ?? Bild: CISSI WELIN ?? WEBBKURS. Myndighete­r har haft för dålig kunskap om hur de ska upptäcka och hantera mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Det ska den nya webbkursen ändra på.
Bild: CISSI WELIN WEBBKURS. Myndighete­r har haft för dålig kunskap om hur de ska upptäcka och hantera mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Det ska den nya webbkursen ändra på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden