Bohusläningen

S vill granska nedläggnin­gen av natur bruksgymna­sier

- IDA CLIFFORDSO­N ida.cliffordso­n@bohuslanin­gen.se

Socialdemo­kraterna är kritiska till hur några av regionens naturbruks­skolor har lagts ner. Nu vill de att den politiska beslutspro­cessen ska granskas externt.

Med anden styr andemajori­teten i regionfull­mäktige beslutade att avveckla natur bruksskolo­rna i Dingle, Nuntorp och Strömma i Sju härad, så har Socialdemo­kraterna, som är i opposition, velat behålla alla skolorna i regionens regi. Nu vill Socialdemo­kraterna även ha en extern utredning av hur besluten att avveckla skolorna togs, vilket Falköpings tidning var först med att rapportera om.

– Ett antal skolor skulle avvecklas, och sedan skulle resurserna koncentrer­as till övriga naturbruks­skolor i regionen och höja kvaliteten på dem, säger Helen Eliasson (S), regionråd, till Bohuslänin­gen.

Regionråde­t Helen Eliasson (S) är kritisk till beslutet att lägga ner tre naturbruks­skolor.

Men efter att regionen lade ner de tre natur bruksskolo­rna har den i Din glest artat upp igen, i privat regi, och Strömma i Sjuhärad drivs vidare av Hushållnin­gssällskap­et. Och Helen Eliasson ställer sig frågande till hur det kommer påverka de skolor som fortfarand­e är i regionens regi.

– Regionen ska lägga 300 miljoner kronor på att utveckla de naturbruks­skolor vi har kvar, men nu har vi fått konkurrens om eleverna, säger Helen Eliasson.

Hon är osäker på om den styrande majoritete­n hade räknat med den konkurrens­en. Tänker du att det inte är någon idé att lägga 300 miljoner om de nya skolorna tar elever av regionens skolor?

– Det är svårt att svara på, först behöver vi bättre underlag från tjänstemän­nen i regionen och från en extern granskare.

– Vi vill granska hela processen hur det var tänkt och hur det har blivit.

När Bohuslänin­gen når regionstyr­elsens ordförande, Johnny Magnusson (M), har han inte hört om Helen Eliassons och Socialdemo­kraternas krav på extern granskning, och han låter förvånad.

– Alla besluten är ju tagna i regionfull­mäktige så hon har suttit med, och alla papper finns i arkivet. Jag förstår inte vad hon vill granska för något, säger han.

 ?? Bild: TERJE BENDIKSBY ?? DJURHÅLLNI­NG. Den som vill studera djurskötse­l eller jordbruk kan välja mellan regionens skolor och fristående alternativ.
Bild: TERJE BENDIKSBY DJURHÅLLNI­NG. Den som vill studera djurskötse­l eller jordbruk kan välja mellan regionens skolor och fristående alternativ.
 ??  ?? KRITISK.
KRITISK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden