Bohusläningen

Våldtog barn via nätet – nu åtalas 41-åringen

- GUSTAV SJÖHOLM TT

Framför en dator i hemmet i Uppland tvingade 41-åringen flickor i utlandet att under hot begå grova sexuella handlingar. Nu åtalas mannen för brott mot 27 barn i USA, Skottland och Kanada.

Härvan började nystas upp i en annan utredning där två svenska tjejer hotats och förmåtts att utföra sexuella handlingar. Beslag som gjordes hemma hos 41-åringen pekade mot att mannen också begått övergrepp mot flickor i utlandet, berättar Jörgen Lindeberg, vid polisens Nationella operativa avdelning.

– Vi har samarbetat med polisen i Kanada, FBI i USA och polisen i Skottland. Med deras hjälp har vi identifier­at 18 av 26 som utsatts för grova sexuella övergrepp. Ett åtal gäller också en liten pojke som inte utsätts för något sexuellt, utan bara hotats, säger han.

41-ÅRINGEN MISSTÄNKS FÖR att genom att säga att han kommer att skada barnens anhöriga, och att hota att avslöja vad barnen gjort, ha fått dem att begå vad Lindeberg beskriver som ”oerhört grova sexuella handlingar”. De flesta var under femton år gamla när brotten begicks. En var elva år gammal. Mannen har spelat in övergreppe­n och sparat filmerna på sin dator.

– Det handlar i några fall om att de tvingats till sex med djur, att de tvingats till sex med en nära anhörig och sedan har han tvingat barn att exponera sig offentligt i fönster och på verandor nakna, onanerande, för att andra ska se, säger Lindeberg.

Utredninge­n har pågått i över ett år. Att hitta offren har varit problemati­skt. Svensk polis har också varit med och förhört barn i de andra länderna. De nio barn som inte har identifier­ats tros finnas i USA.

AV DE 18 som man kunnat spåra hade bara ett av barnen anmält brottet i hemlandet. Nu blir det upp till Uppsala tingsrätt att bedöma om mannen kan dömas för bland annat grov våldtäkt mot barn.

– Det är väldigt grova och allvarliga brott mot barn som gjort att vi valt den här rubricerin­gen, säger förundersö­kningsleda­re Annika Wennerströ­m vid internatio­nella åklagarkam­maren i Stockholm.

Mannen är tidigare dömd för en rad sexualbrot­t, både mot vuxna kvinnor och unga flickor. Åklagarna kommer att yrka på ett ”långt fängelsest­raff”.

– Just återfall är ju en omständigh­et som är försvårand­e, säger Wennerströ­m.

FÖRUTOM GROV VÅLDTÄKT mot barn misstänks mannen bland annat för grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjand­e av barn för sexuell posering och barnpornog­rafibrott.

– Han finner så klart de här brotten avskyvärda, som han är misstänkt för. Han har dock gjort vissa medgivande­n i förhören som hållits med honom, säger advokaten Kronje Samuelsson, som inte vill kommentera hans klients inställnin­g närmare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden