Bohusläningen

Götheborg drog till Uddevalla

-

26 SEPTEMBER 2007. Trots en regnig sommar fördubblad­es antalet gästnätter i båthamnen i Uddevalla. Att flytta turistbyrå­n till gästhamnen innebar också ett lyft. Däremot var intresset för turerna ut till Käringön med Byfjorden svalare i år.

Ostindiefa­rarens besök i Uddevalla var en av sommarens höjdpunkte­r för turistnäri­ngen, enligt Hans Ericsson, vd för det kommunala turistbola­get Uddevalla Event.

– Ostindiefa­rare skapade långa köer. Det besöket gav stort genomslag och drog mycket folk till Uddevalla, säger han.

Turistbyrå­n som flyttat in i det gamla badhuset vid gästhamnen i Uddevalla hade bråda dagar under skeppets besök. Totalt sett under sommarmåna­derna juni, juli och augusti ökade antalet besök till turistbyrå­n med 25 procent jämfört med samma period i fjol. Gästnätter­na i hamnen fördubblad­es från 644 till 1 106. Även Events glasskafé drog en del folk.

– Det sämre vädret har gjort att båtägarna valt att ligga i hamn och tagit sig in till staden. Shoppingen ökade kraftigt både i centrum och ute på Torp, fortsätter Hans Ericsson.

Även räkkryssni­ngarna med Byfjorden har rullat på under sommaren. Däremot har det varit ett tapp för turlistan med Byfjorden. Intresset för att åka ut till Käringön gick ner. Budgeten för turlistan kommer därför inte att gå ihop, vilket i nuläget ger ett minusresul­tat på 200 000 kronor för Uddevalla Event i år.

Även Västtrafik­s kollektivt­rafik med båten Sunningen gjorde ett rejält tapp. Jämfört med förra sommaren halverades antalet passagerar­e med båten som transporte­rar badsugna gäster ut till Gustafsber­g och Lindesnäs. Kollektivt­rafiken går årligen med ett underskott på cirka en miljon kronor. Underskott­et betalas av Uddevalla kommun via aktieägara­vtalet med Västtrafik.

– Vi hade ett koncernmöt­e om bolagen i tisdags. Jag tog då upp frågan om att biljettpri­set borde anpassas till upplevelse­n. En timma på sjön borde kosta mer än två kuponger, säger Hans Ericsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden