Bohusläningen

Klassiska sagan i uppdaterad form

- SARA KIRUDD 0522-991 71 ski@bohuslanin­gen.se

En främling kommer till byn. Är han vän eller fiende? Den klassiska sagan står i fokus när Markus Castro spelar in debutfilme­n En sommarnatt­sdröm utanför Uddevalla.

Löven har redan börjat falla från träden ute i Vassbo. Landskapet förändras i rasande fart. Tiden börjar bli knapp för det lilla filmteamet. Bara dagarna innan vårt besök spelade de in en midsommars­cen. Då hade de tur med vädret. Solen strålade.

– Annars har det varit väldigt mycket regn. Det blir fint på film, men är ganska påfrestand­e att jobba i, säger regissören och manusförfa­ttaren Markus Castro.

Så han erkänner att de visst är lite möra nu efter mer än tre veckors filmande ute i skogen. Men trots väderförhå­llandena är han nöjd. Han har kommit en bra bit mot sitt mål.

– Jag har alltid haft som dröm att göra en långfilm, säger han.

TIDIGARE HAR MARKUS gjort reklamfilm och musikvideo­s. Men siktet har alltså redan från tidigt i karriären varit inställt på att en dag göra en långfilm. I Vassbo hade filmaren, och vännen, Carl Rasmussen en stuga och miljön runt omkring här visade sig vara perfekt för det manus Markus hade.

– Så jag frågade om vi inte skulle göra en film ihop.

De startade resan ihop. Från scratch. Utan något startbidra­g.

– Jag har en snäll bank som lät mig ta ett lån, skrattar Markus och förklarar den snåriga vägen med att söka stöd och bidrag från finansiäre­r.

– Nu kommer jag söka efterhands­stöd i stället.

Markus första beskrivnin­g av filmen En sommarnatt­sdröm är att den är vacker och poetisk med naturen i fokus. Den handlar om Monir, en flykting från Syrien som kommer till Sverige och möter den svenska naturen, kulturen och människorn­a.

– När han kommer är det ont om boenden och han och hans kusin blir ihopknuffa­de med en annan familj i en stuga ute på landet i väntan på asyl.

Skogen omkring honom skrämmer honom, men han söker sig till den och lär känna den. Han lär också känna den svenska tjejen Moa.

– Historien är i grunden ganska tidlös. Berättelse­n är en av våra äldsta, den om hur en utsocknes kommer till byn, om drängen som förälskar sig i pigan.

Den klassiska sagan ville han låta möta ett modernt berättarsä­tt.

– Det är en film om livet, om människans upptäcktsr­esa.

I manuset spelar han också på många stereotype­r och klyschor.

– Jag vill förändra dessa och jag tror att jag lyckas med det med den här filmen.

MARKUS KÄNNER VÄLDIGT starkt för sin film och han är väldigt stolt över de skådespela­re han hittat.

– De är otroliga talanger. De bästa jag arbetat med.

Huvudrolle­n spelas av Adel Darwish. Precis som Monir i filmen flydde han från Syrien tillsamman­s med sin kusin, som också fick rollen som kusin i filmen. När Adel läste manuset första gången ville han först tacka nej.

– När jag läste det tänkte jag först att det här orkar jag inte. Det är för jobbigt.

Som tur var tänkte han om. Och i dag ångrar han sig inte.

– Det här är ett fantastisk­t äventyr att vara med om och jag känner mig lite ledsen nu när det bara är några dagar kvar.

Adel känner väl igen sig med sin karaktär. Han har ganska nyligen gått i genom samma process och han vet hur det är att möta den svenska naturen.

– Jag tyckte inte om skogen med alla mygg och fästingar, men nu är jag en skogsman, skrattar han.

Han ska snart få sin vänstra kind sminkad lite rödare, för i midsommars­cenen åker han på stryk. I dagens scen ska han smyga i skogen på Moa och hennes mamma.

– Moa spelas av Nathalié Williamsdo­tter, henne sprang jag på, på gatan. Hon har tidigare varit statist i en av mina musikvideo­s, säger Markus.

NATHALIÉ VISADE SIG vara precis den han sökte för rollen som Moa.

– Jag kan verkligen relatera till Moa och jag tyckte att berättelse­n var värd att berätta och jag tror att filmen kommer att bli diskuterad om för den är ganska provokativ, säger Nathalié.

Det här är hennes första långfilm och efter de här veckorna vill hon absolut göra fler.

– Det är läskigt men samtidigt superkul, lite som en förälskels­e. Det som mer är häftigt är att alla gör det här av kärlek och inte för pengarna eller för berömmelse. Adel nickar. – Ja, i det här teamet bär ingen mask, det finns inga divor. De är de som offrar något för att skapa, de som kämpar, som är riktiga konstnärer, säger han.

 ??  ?? VASSBO. Filmen har spelats in under september månad i skogen i Vassbo utanför Uddevalla.
VASSBO. Filmen har spelats in under september månad i skogen i Vassbo utanför Uddevalla.
 ??  ?? REDO FÖR TAGNING. Manusförfa­ttaren och regissören Markus Castro går igenom
REDO FÖR TAGNING. Manusförfa­ttaren och regissören Markus Castro går igenom

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden