Bohusläningen

Gräsätande kräver starka tänder

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NÄRINGSLIV: Hästar kan också få problem med sina tänder. Stoet Mamsingen på gården Hinsetakan får hjälp med sina krånglande tänder av veterinär Elin Isaksson.

Inte bara människor utan även hästar kan få problem med sina tänder. Veterinär Elin Isaksson uppmanar ägarna att se till att deras djur får munnen kollad regelbunde­t.

När Elin Isaksson från Distriktsv­eterinärer­na i Frändefors i måndags besökte gården Hinsetakan utanför Brålanda följde tidningen med. Hon skulle träffa Mamsing, ett 19-årigt sto som har bekymmer med sina tänder.

– Det är vanliga problem, säger Elin Isaksson.

Hon är legitimera­d veterinär och utbildar sig till hästodonto­log i Sveriges Lantbruksu­niversitet­s regi. Och hennes råd till hästägare är att se till att tandstatus­en på deras djur kollas regelbunde­t.

HÄSTAR ÄR GJORDA för att inta föda.

– De äter gräs mellan 14 och 18 timmar om dagen. Till skillnad från människor producerar deras magar syra hela tiden och om de inte äter kan de få magsår.

Allt tuggande sliter på tänderna men om allt fungerar som det ska är det inga problem. Hästens tänder växer i samma takt som de slits, alla fall under djurets 15 första levnadsår.

Men under- eller överbett kan göra att hästen inte klarar av att tugga normalt och då slits inte tänderna som de ska. Detta kan bland annat göra att hakar bildas på främre eller bakre kindtänder­na vilket hindrar en riktig tuggrörels­e.

Hästar får också skarpa emaljåsar i tänderna vilket kan skada munnens slemhinnor.

Första tecknet på att allt inte stod rätt till med Mamsing var att hon fick kolik.

– Mamsing är en gammal häst som har fått många föl. Det senaste har hon tappat i hull och lämnar ibland mat kvar. Då tyckte Elin att vi skulle undersöka tänderna, säger ägaren Malin Wassén Kjellberg.

DET VISADE SIG att hästen har ett överbett. På måndagen var det dags för en ny undersökni­ng. Mamsing fick först en lugnande spruta och vinglade lite en stund innan hon hittade balansen. Men sedan stod hon halvsovand­e upp under hela proceduren och protestera­de inte värst mycket.

– Hon vet precis vad som ska ske. Men eftersom hon har den läggningen suckar hon bara djupt och finner sig i det, säg Malin Wassén Kjellberg.

Hon och Elin Isaksson sätter tillsamman­s en munstege på hästen, anordninge­n håller upp djurets mun. Huvudet stöds upp med en hög pall och så måste det till ljus förstås.

Elin Isaksson började med att kolla mungiporna och slemhinnor. Sedan var det bara att ta fram en spegel och starta undersökni­ngen av själva tänderna.

– Jag hittar en del fel hos henne, det är vanligt på hästar i den här åldern.

Bland annat finns det två hakar som behöver slipas ner och emaljåsar som måste bort. Och Elin Isaksson tar fram en liten slipmaskin som kan användas med precision.

– Jag slipar bara precis där det behövs.

”Hon vet precis vad som ska ske. Men eftersom hon har den läggningen suckar hon bara djupt och finner sig i det” MALIN WASSÉN KJELLBERG

HÄSTAR HAR FÖRSTÅS haft de här problemen i alla tider men metoderna att få bukt med dem har inte alltid varit så sofistiker­ade. Traditione­llt använder man en rasp och den metoden är inte lika exakt.

Mamsing har också fickor mellan tänderna där foderreste­r fastnar. För att minska risken för infektione­r sköljer Elin Isaksson bort matrestern­a.

En häst som är 19 år behöver kollas upp ett par gånger om året. Och även om hakarna nu är bortslipad­e bildas nya när djuret fortsätter att tugga fel. Därför måste problemen åtgärdas regelbunde­t.

Elin Isaksson kommer alltså att återvända till Hinsetakan fler gånger för att ta hand om Mamsings tänder.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? HEMBESÖK. Mamsing är ett 19 år gammalt sto som har haft problem med sina tänder. Men med hjälp av en odontologu­tbildad veterinär, Elins Isaksson, är tandstatus­en nu bättre. Ägaren Malin Wassén Kjellberg hjälper till vid undersökni­ngen.
Bild: ANDREAS OLSSON HEMBESÖK. Mamsing är ett 19 år gammalt sto som har haft problem med sina tänder. Men med hjälp av en odontologu­tbildad veterinär, Elins Isaksson, är tandstatus­en nu bättre. Ägaren Malin Wassén Kjellberg hjälper till vid undersökni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden