Bohusläningen

Oro inför stort bygge

- SARA LUNDIN 0522-99000 sara.lundin@bohuslanin­gen.se

SOTENÄS: Före årsskiftet ska planerna inför det stora hotellkomp­lexet presentera­s för Sotenäs kommun. Men bland vissa boende är man orolig för vad som ska bli av en eventuell exploateri­ng.

Innan årsskiftet ska exploatöre­rna ha visat upp en plan på hur det framtida hotellkomp­lexet ska se ut i Hunnebostr­and. i samhället växer oron för en exploateri­ng.

– Vi måste slå vakt om det som är unikt i området, säger Tony Åkesson.

Det var i slutet av förra året som Bohuslänin­gen kunde avslöja planerna på ett stort komplex i det gamla stenbrotte­t Lahälla i Hunnebostr­and med 300 hotellrum, möjlighet till konferense­r och aktivitete­r och dessutom byggnader för andelsboen­de.

Tidigare i våras fick exploatöre­n markanvisn­ing och plantillst­ånd vilket betyder att de har ensamrätt på att undersöka förutsättn­ingarna att upprätta en detaljplan som i nuläget saknas för platsen.

Bland vissa boende i Hunnebostr­and finns det en oro inför ett stort komplex som de menar skulle förstöra den genuina bilden av samhället.

– Vi vill slå vakt om den turism som finns i Hunnebostr­and, annars försvinner samhällets själ, säger Tony Åkesson.

Tillsamman­s med Conny Stensson och ytterligar­e tre personer har de skrivit brev till både kommunen och länsstyrel­sen.

DE ÄR BLAND annat rädda för att det i slutändan bara blir bostadsrät­ter av satsningen. Dessutom ser de att en exploateri­ng skulle göra att de parkerings­platser för bilar som finns vid småbåtsham­nen och båtupplägg­ningsplats­erna försvinner.

– Det är fullknökat med bilar här hela sommaren. Alla som bor i den gamla delen av Hunnebostr­and parkerar sina bilar här, de platserna kommer försvinna, säger Tony Åkesson.

De poängterar att de inte är emot en etablering men att det noga måste tänkas över.

– Skulle projektet beslutas får det stora konsekvens­er för miljön, trafiken, och människorn­a. Man måste ta ett större grepp, säger Conny Stensson som också menar att det redan finns plats i översiktsp­lanen för hotell i Hunnebostr­and på ett annat ställe.

– Vi har inget emot ett hotell, det kan bli jättebra men av erfarenhet vet jag också att det kan landa fel, säger han.

PÅ KOMMUNEN VÄNTAR man nu in exploatöre­ns förslag på hur marken ska användas, därefter kommer de antingen säga ja eller nej till förslaget.

– Vi kommer ställa väldigt stora krav. Vi har gjort klart från början att det är viktigt med miljön runtomkrin­g, säger Mats Abrahamsso­n (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Han menar att det inte är aktuellt med något annat än hotell och att problem som skulle uppstå med bland annat parkering går att lösa.

– Överskådli­gt har vi sett att vi kan lösa den typen av problemati­k men vi har inte gått djupare in i det än, säger han.

När det gäller farhågorna att bilden av Hunnebostr­and alltför mycket skulle ändras säger han att allt sådant finns med i diskussion­en och att det är långt ifrån klart hur komplexet kan se ut.

– Det kommer fram i planarbete­t. Exploatöre­n har en tanke om hur stort det kan vara men det kan också bli något mindre. Det här området ligger en bit från centrum och påverkar inte själva Hunnebostr­and tycker jag. Men vi är inte där ännu, det kommer komma massa synpunkter som kan tillföra saker.

– Vi kommer vara ytterst noggranna i vad vi kommer gå in i. Det finns också en del yngre personer i Hunnebostr­and som verkligen hoppas att det här blir till. Ungdomar som inte vill flytta hoppas att det ska bli hotell där man kan få jobb, säger Mats Abrahamsso­n.

 ?? Bild: SARA LUNDIN ??
Bild: SARA LUNDIN
 ?? Bild: SARA LUNDIN ?? OROLIGA. Tony Åkesson och Conny Stensson är två av de som är rädda att inte alla aspekter tas med i planeringe­n gällande den nya exploateri­ngen.
Bild: SARA LUNDIN OROLIGA. Tony Åkesson och Conny Stensson är två av de som är rädda att inte alla aspekter tas med i planeringe­n gällande den nya exploateri­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden