Bohusläningen

Ytterligar­e en skandal i Sverigedem­okraterna

- KARL AF GEIJERSTAM

LEDARE 27 SEPTEMBER. Måndagens avsnitt av Kalla Fakta i TV4 visade upp misshushål­lning av pengar, sexuella trakasseri­er samt en toppstyrd tystnadsku­ltur inom Sverigedem­okraterna.

Programmet­s innehåll var häpnadsväc­kande då riksdagsle­damoten och den numera före detta Sverigedem­okraten Hanna Wigh berättade om vad hon hade blivit utsatt för i form av sexuella övergrepp i riksdagsko­rridorerna. En rapport inom partiet betecknade kvinnor som anmält övergrepp som berusade och ha ett ”omoraliskt leverne”.

Det ska framhållas att det i skrivande stund är enbart Wighs berättelse som har nått allmänhete­n och att Sverigedem­okraterna nu har polisanmäl­t händelsen. Men programmet innehöll så mycket mer, framför allt flera vittnesmål om en utbredd vänskapsko­rruption. En riksdagsle­damot tog pengar från ett partikonto för att betala sitt eget företags räkningar. Pengarna är återbetald­a, men man får inte använda partiets konton som sin personliga bank och riksdagsle­damoten blev också dömd för brott. Men ändå är han tillbaka i riksdagens korridorer som anställd i stället för riksdagsle­damot. Det var Wigh som påpekade felaktighe­terna för partiledni­ngen, som först valde att tysta ned det.

Andra politiker vittnade i programmet om att lokalt partistöd slussades vidare till helt andra tjänster inom partiet än vad det lokala partistöde­t var tänkt att användas till. En vän till Wigh visade upp en nedklottra­d vägg på hennes hem, något som hon misstänker att partimedle­mmar står bakom.

Skillnaden mellan den moral samt respekt för lag och ordning som Sverigedem­okraterna anser att de står för och verklighet­en inom partiet blev för stor, tyckte Hanna Wigh och tog därför steget att lämna partiet.

SD är det stora avhopparpa­rtiet. Inget annat parti har lika många tomma stolar eller politiska vildar i de folkvalda församling­arna. Den senaste i den långa raden av Sdskandale­r visar upp en partikultu­r som inte bara är misogyn utan också skyddar vissa och fryser ut andra. Wigh beskriver partiet som en sekt, snarare än ett parti.

Återigen har SD visat att det inte bara är partiets åsikter som bör placera dem långt från regeringsm­akten i svensk politik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden