Bohusläningen

Slut på stoltillve­rkning i Uddevalla

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

NÄRINGSLIV: Efter 45 år försvinner tillverkni­ngen av säten till bussar från Uddevalla. Detta sedan nya ägare tagit över efter Noco.

Uddevallaf­öretaget Noco AB försattes i konkurs i våras, men produktion­en har fortfarand­e pågått. Men nu kommer tillverkni­ngen av bussäten att flytta till Skåne.

Det hade gått knackigt för tidigare AB Noco stolar i flera år innan konkursen i våras. Företaget, som tillverkad­e stolar och golvsystem till bland annat bussar, gjorde kraftiga nedskärnin­gar i omgångar för omkring fem år sedan och gick även igenom en företagsre­konstrukti­on. I fjol tvingades man göra ännu en företagsre­konstrukti­on innan handduken kastades in i våras, och företagets 45-åriga historia såg ut att ta slut.

Men när konkursen var inledd köptes företagets tillgångar upp av Hässleholm­sbaserade VA Automotive, med drygt 100 anställda, som även tog över de tidigare Noco-anställda. Tillverkni­ngen fortsatte som vanligt i de gamla lokalerna, men nu har de nya ägarna bestämt sig för att flytta produktion­en.

– De på platsen har gjort ett jättebra jobb. De har absolut levererat, men vi har valt att gå vidare med att flytta över verksamhet­en, säger Lars Thunberg, styrelseor­dförande för VA Automotive AB.

– Vi utvecklar också stolar, så det här passar in i vår struktur. Noco är ett fint varumärke och de gör fina produkter. Det har varit duktiga människor som har varit med och skapat detta, nu tar vi produkten vidare, fortsätter han.

Flytten kommer att påbörjas under hösten och vara genomförd senast den 31 mars nästa år. Samtliga anställda i Uddevalla, åtta kollektiva­nställda och tre tjänstemän, har erbjudits fortsatt anställnin­g inom VA Automotive-koncernen. Lars Thunberg vet i nuläget inte hur många, om någon, som har accepterat erbjudande­t att följa med flytten.

Främsta skälet till flytten är att minska företagets fasta kostnader, i form av lokaloch driftskost­nader. Dessutom kan tillverkni­ngen ske i mer ändamålsen­liga lokaler uppger Lars Thunberg.

– Absolut, för den verksamhet vi bedriver i dag. Det är både modernare och bättre produktion­smöjlighet­er.

En annan vinst är att man kan samordna mera, bland annat administra­tionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden