Bohusläningen

Varför får man vänta?

-

Vad sysslar ambulansen i Nu-sjukvården med? På ett par veckor nu har jag sett hur ambulansen i Trestad jobbar. Detta blir ingen lovsångs insändare. Tvärtom. Vad i hela friden pysslar de med? Givetvis kommer jag att få svar på denna insändare från någon ansvarig och det hoppas jag med.

Vi tar den första situatione­n som inträffade i Uddevalla under en stor fotbollstu­rnering för funktionsh­indrade första helgen i september. Jag jobbade på den turneringe­n. En flicka i ett lag faller ihop. Efter ett kort tag bestämmer sig ledaren att ringa ambulans. Det tog en timma att ta sig till Rimnersomr­ådet i Uddevalla. En timma för två km?

”Att någon inte får följa med ambulansen är nödvändigt­vis inte ett fel”

SEDAN VAR DET min farbrors tur. Han bor på ett boende i Frändefors. Han fick kraftiga buksmärtor. Personal kontaktar ambulans. Två timmar att åka till Frändefors. Personal ringt flera gånger och undrat var de var. Min farbror hade då mycket ont. Sedan fick han inte åka med iallafall. Jag kan nog gå från Näl till Frändefors på två timmar.

Nu den 16 september var det dags igen. En fotbollstu­rnering i Trollhätta­n för funktionsh­indrade vid Skogshöjde­n. En spelare råkar ut för en olycka på planen och kanske får ett benbrott. Det tog tydligen nästan en timme att ta sig dit med.

Detta är i min värld fullkomlig­t oacceptabe­lt. Helt oacceptabe­lt.

Lars Olsson

SVAR TILL LARS OLSSON

I vilken ordning Nu-sjukvården­s ambulanser når fram styrs inte av avståndet mellan våra sjukhus och den plats som patienten befinner sig på. Prioriteri­ngen bygger på att den som bedöms vara mest svårt sjuk får hjälp först, och det innebär att andra kan få vänta längre. Prioriteri­ngen och dirigering­en sker hos SOS Alarm och deras operatörer, som besvarar samtalen när någon ringer 112.

ATT PATIENTERN­A VID de olika tillfällen som du har upplevt fått vänta på ambulans beror sannolikt på att vi har varit på andra uppdrag som bedömts som ännu mer akuta. Det kan exempelvis handla om hjärtinfar­kt, stroke eller andra livshotand­e tillstånd. Det är självklart beklagligt att människor med akuta behov får vänta, som du beskriver, men det är alltid det bedömda medicinska behovet som styr vem vi ska hjälpa först.

Att i tidningen diskutera och spekulera i på vilka grunder varje enskilt beslut fattats i de beskrivna fallen finner jag som olämpligt. Att någon inte får följa med ambulansen är nödvändigt­vis inte ett fel, som du upplever det. Sjuksköter­skan i ambulansen har rätt att göra bedömninge­n att vårdnivå motsvarand­e akutmottag­ning och transport med ambulans inte är den mest lämpliga för patientens behov, ur ett medicinskt perspektiv.

Till slut: Jag är en stolt chef över en verksamhet som hanterar cirka 55 000 uppdrag per år med många nöjda patienter och anhöriga. Att just du har råkat drabbas av flera händelser som du upplever som negativa kan jag bara beklaga, och jag hoppas att du istället får en positiv upplevelse om du eller någon i din närhet eventuellt kommer att behöva hjälp från oss inom ambulansve­rksamheten någon gång i framtiden.

Om du, eller någon annan, har frågor eller synpunkter på Nu-ambulansen­s verksamhet är ni välkomna att höra av er. Ring Nu-sjukvården­s växel, 010-435 00 00, och fråga efter ambulansen­s patientväg­ledare.

Med vänliga hälsningar

Björn Kalin Verksamhet­schef Nu-ambulansen

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? 112 – PÅ LIV OCH DÖD? Alla larm måste prioritera­s.
Bild: LASSE EDWARTZ 112 – PÅ LIV OCH DÖD? Alla larm måste prioritera­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden