Bohusläningen

Det ska vara lätt att driva företag

FÖRETAGSRA­NKING. Svenskt Näringsliv ger betyg åt landets kommuner.

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 27 SEPTEMBER. Företagark­limatet i Sverige blir bättre. Detta enligt Svenskt Näringsliv­s årliga ranking, som mäter förutsättn­ingarna för företagand­e i Sveriges alla kommuner. Rapporten, som presentera­des på tisdagen, är glädjande läsning – rekordmång­a kommuner får höga betyg av de företagare som svarat på enkäten. Svenska kommunpoli­tiker blir allt bättre på att förstå vikten av ett bra företagark­limat.

Att det är enkelt och smidigt att starta och driva företag ligger inte bara i enskilda entreprenö­rers intresse. Mindre kommuner är ofta helt beroende av ett fåtal företag. Om de lägger ner eller flyttar sin verksamhet till en annan kommun får det konsekvens­er för hela orten. Att politiker och tjänstemän alltid har företagarn­as villkor i bakhuvudet gynnar därför alla kommuninvå­nare.

KOMMUNEN MED ALLRA bäst företagark­limat i Sverige är Solna. Att det är så är inte så konstigt. Kommunalsk­atten är relativt låg. Infrastruk­turen är väl utbyggd. Att kommunen ligger inom Stockholms län underlätta­r givetvis för möjlighete­n att driva företag. Men att en kommun måste ligga i en storstadsr­egion för att ha ett bra företagark­limat stämmer inte. Kommuner som skånska Höganäs, småländska Habo och Vårgårda i Västergötl­and ligger också i topp.

Lokalpolit­iker kan alltså inte skylla på att man inte är en storstadsk­ommun. Trots att alla kommuner har olika förutsättn­ingar för företagand­e finns det ett antal aspekter att tänka på om man vill locka näringsidk­are till sin kommun. Det som utmärker företagsvä­nliga orter är en god förståelse för företagand­ets premisser, en välvillig inställnin­g och frånvaro av konkurrens från kommunen. Tillgången till arbetskraf­t med relevant kompetens och bra kommunikat­ioner är avgörande.

Framförall­t bör inte kommuner konkurrera på områden där privata entreprenö­rer gör ett bra jobb. Under det senaste året har fler kommuner i Sverige haft planer på att starta tvätterier i kommunal regi. Det är nästintill skrattreta­nde.

Men det krävs också en attitydför­ändring. Lokalpolit­iker brukar tala om att ”sätta kommunen på kartan” genom spektakulä­ra projekt som inte sällan kostar skattebeta­larna skjortan. I stället för att driva egna knasiga idéer borde politiker skapa möjlighete­r för andra att göra det.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ?? STARTA EGET. Alla tjänar på ett gott företagark­limat.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT STARTA EGET. Alla tjänar på ett gott företagark­limat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden