Bohusläningen

Tage Erlander kunde både ta stöd och avstånd från kommuniste­rna

- Carl-axel Backman

Stefan Löfven har bjudit in sex partier för att diskutera problemet med nazismen i Sverige. SD får dock inte vara med. Skälet är att detta parti, näst störst i landet, har nazistiska rötter. Håller Löfvens resonemang för en närmare granskning?

HÄR TAR JAG mig friheten att låna Torsten Torstensso­ns grepp i hans insändare den 22 september. Jag ”spegelvänd­er” alltså Löfvens åsikter, så får läsarna avgöra vad som är rimligt. Så här blir då hans tankegång, fritt formulerad av mig:

”Vi kan inte i längden låtsas, som om Sveriges näst största parti inte existerar. Alla de medborgare, som håller på SD kan inte dras över en kam. De är inte per automatik främlingsf­ientliga nazister. Många är helt enkelt oroliga av andra orsaker i en tid med snabba förändring­ar på olika plan både här hemma och ute i världen. Detta partis historia må ha viss släktskap med nazismen, men att göra dess anhängare till martyrer leder snarare till att partiet växer än mer. Det är ingen vettig politik. Bätt- re då att tänka så här: om man inte kan besegra dem, är det klokare att samarbeta med dem. Att bara stänga dörrar leder ingenstans. Vi demokrater måste argumenter­a för vår sak.

VÅRT EGET SAMARBETE med Vänsterpar­tiet blir i det långa loppet svårt att försvara. Detta partis historia är också tvivelakti­g. Dess rötter sitter djupt i den stalinisti­ska varianten av den Marxistisk­a läran. Under många år mottog dess föregångar­e ekonomiska bidrag från Moskva. Partiet har haft olika namn under årens lopp allt efter skiftande politiska konjunktur­er, och ordet ”kommunism” figurerar inte längre, men ränderna går aldrig ur.

Under lång tid, till exempel då Tage Erlander styrde landet, var det vi socialdemo­krater, som tog striden mot kommunisme­n. Dess ordförande Hilding Hagberg isolerades effektivt och hade noll inflytande. Nu är det dags att sluta med leken att ställa ett parti i skamvrån. Denna gång alltså SD. Det skadar både vårt parti och vår gemensamma demokrati. Låt oss höja debatten över sandlådeni­vån och det taktiska tricksande­t och bjuda in också SD till dessa viktiga överläggni­ngar!”

DEN ”VERKLIGE” LÖFVENS uppfattnin­g verkar vara, att Hitlers idéer är farligare än Stalins. Den ”spegelvänd­e” Löfven har en annan syn på problemet. Vilken hållning är rimligast? Vad anser läsarna?

 ?? Bild: PRESSENS BILD ?? STATSMINIS­TERN SOM SATT KVAR. Tage Erlander klamrade sig fast vid makten med VPK.
Bild: PRESSENS BILD STATSMINIS­TERN SOM SATT KVAR. Tage Erlander klamrade sig fast vid makten med VPK.
 ?? Bild: ARNE SCHWEITZ ?? BRODER FYRA PROCENT. Hilding Hagberg med Stalin, Lenin och Marx på väggen.
Bild: ARNE SCHWEITZ BRODER FYRA PROCENT. Hilding Hagberg med Stalin, Lenin och Marx på väggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden