Bohusläningen

Företagarn­a: Polisen måste bli mer aktiv

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se

Förra året anmälde företagare i Uddevalla cirka 600 inbrott och stölder. Ekonomiskt är det den upprepade skadegörel­sen som drabbar värst. Men många brott anmäls inte - polisen kommer ändå inte, resonerar många.

Många företagare känner sig nedpriorit­erade av polisen, säger Kenth Andreasson, ordförande för Företagarn­a i Uddevalla, som har cirka 300 medlemmar, främst småföretag­are:

– Förra året hade vi ett stort möte med polisen i Västra Götaland och då kom det upp många exempel från företag som var där. Det är garanterat fler brott som begås än vad polisen känner till.

FÖRUTOM ATT MÅNGA tycker det är meningslös­t att polisanmäl­a handlar det om att vissa brott ändå inte ersätts av försäkring­en eftersom självriske­n är högre än kostnaden för brottet.

– En krossad fönsterrut­a kan kosta 10 000 kronor och självriske­n är kanske 15 000 kronor. Det är inte roligt att åka på det gång på gång, det är en tuff grej för många småföretag­are. Eller ett sönderklip­pt staket för några tusenlappa­r.

Klotter hör också dit och det är ett stort problem eftersom det ökar och ofta upprepas. 2016 gjordes 136 polisanmäl­ningar om klotter i Uddevalla - en ökning med 54 jämfört med 2015.

Följdskado­r är en annan ekonomisk konsekvens.

– Om verktyg stjäls är det troligtvis ett jobb som inte kan göras på ett tag. I förlängnin­gen kan det bli dyrare för kunderna eftersom förlusten måste ersättas och kanske läggs på priset. Samma med snatterier­na, i de stora butikerna är det gigantiska värden.

POLISEN MÅSTE VARA mer aktiv, tycker Kenth Andreasson.

– Det är inte nya brottsling­ar varje gång utan några är väldigt aktiva, menar han. Polisen måste lägga mer resurser att få tag i dem, hitta bevis på brottsplat­sen och få fram vittnesupp­gifter.

Han tycker att de kriminella har blivit fräckare, till exempel de som stjäl maskiner och datorer. Dyra grejer som är lätta att sälja.

– De är så fräcka att de kommer i arbetskläd­er och går rätt in och tar. Ingen märker att de varit där trots att det är mitt på dagen. Det hände på en byggarbets­plats nyligen.

MEN KENTH ANDREASSON är också självkriti­sk. Många företag behöver förstärka sin bevakning, säger han. Exempelvis borde det vara självklart med kamera och larm på alla byggarbets­platser.

– Där rör sig mycket folk och det är lättare att slinka in obemärkt. Försäkring­sbolagen kräver i allmänhet larm av företagare­n men det hjälper inte när tjuvarna är så fräcka att de kommer mitt på dagen.

”De är så fräcka att de kommer i arbetskläd­er och går rätt in och tar. Ingen märker att de varit där trots att det är mitt på dagen” KENTH ANDREASSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden