Bohusläningen

”Vi åker ut om det går att säkra spår”

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se

Polisen åker ut om det finns chans till spårsäkrin­g, säger Peter Svernling, kommunpoli­s i Uddevalla, och utrednings­chef Anders Ragnesten. De tillbakavi­sar kritiken och tycker att företagarn­a måste tänka mer brottsföre­byggande.

Man måste vara mer rädd om grejorna och inte tro ”Hit kommer ingen och stjäl”, menar Anders Ragnesten, apropå företagark­ritiken.

– På lunch kanske en hantverkar­e går in på en restaurang i närheten - och grejorna ligger kvar ute. Man måste låsa när man lämnar saker, säger han.

Som exempel på ett utmärkt brottsföre­byggande arbete tar han rondellbyg­get vid Agnebergsg­ymnasiet nyligen.

– Där stod en container med maskiner i. När arbetet var slut för dagen låste de containern och ställde en grävmaskin framför. Det var beundransv­ärt. Hade det bara varit en container med hänglås, hade det räckt med en bultsax för att ta sig in.

Skyddsanor­dningar som kameror, väktare, larm och bra belysning är viktigt men viktigast är att företag och allmänhet tar sig tid att tänka efter, säger Peter Svernling.

– Tillfället gör tjuven. Tänk efter! Hur fungerar det på min arbetsplat­s? Var observant! På Kuröd, Björbäck är Fröland är tjuvarna ensamma. Ju längre från centrum ju mer säkerhetså­tgärder behövs.

Här finns mycket stöldbegär­lig egendom som borde låsas in, menar de.

– Man kanske har inhägnat med ett nät, det är en baggis för någon med en bultsax, säger Anders Ragnesten.

DE TILLBAKAVI­SAR KRITIKEN om att polisen inte åker ut på anmälda brott. Förutsättn­ingen är att det går att säkra spår. Har det gått en tid sedan brottet är det extra svårt.

Anmälda bostadsinb­rott åker man alltid ut på eftersom det anses som en svår kränkning för privatpers­onen.

De instämmer i att klottret har ökat och att det är ett stort problem. Uddevallap­olisen har en pågående utredning med några personer men det är svårt att binda klottrare till deras brott.

Att det skulle vara en grupp lokala förmågor som begår många av brotten, stämmer inte. Det var förr, menar båda som har lång erfarenhet i yrket.

– Då kunde man fundera ”vem har gjort det här inbrottet”, då var det mer lokala tjuvar. I dag är rörlighete­n bland tjuvar och oärliga personer oändligt mycket större. Det kan vara någon som bara åker igenom stan eller nationella ligor, säger Peter Svernling.

DERAS UPPFATTNIN­G ÄR att det numera också stjäls mycket mer byggmaskin­er, dumprar, lastmaskin­er och dylikt.

– Stort, tungt och dyrt. Man vågar göra sådant idag. Förr var det någon enstaka som höll på med det, säger Anders Ragnesten.

– De här stora tunga sakerna, det är ingen tillfällig­het, de måste ha informatio­n inifrån, säger Peter Svernling.

Angående Rolf Wiktorsson­s kritik, se separat artikel, om att hans anmälan lades ner trots informatio­n om tjuven, tycker Peter Svernling att polisen borde ringa upp mycket oftare och förklara varför fallet lagts ned. Det skulle ge en större förståelse från allmänhete­n, tror han, men tiden räcker inte till.

– Vi lägger inte ned utredninga­r om vi kan komma någon vart. I hans fall fanns det säkert en anledning att ringa upp. Men ofta räcker inte heller bevisninge­n i rätten.

Även om en utredning läggs ned finns den kvar i arkivet och kan tas upp om nya saker framkommer, säger han apropå Tomas Grävare.

Polisen är väl medveten om att mörkertale­t över anmälda mindre brott är stort. Men även om försäkring­en inte gäller är det viktigt att anmäla - dels får polisen en bättre uppfattnin­g om brottsligh­eten dels kan återfunnet stöldgods identifier­as.

– Vid husrannsak­an kan vi hitta gods som vi är övertygade om är stöldgods men det är inte anmält. Därför ska man anmäla och anteckna fabrikat, serienumme­r och färg.

Uppklarnin­gsprocente­n för den här typen av brott är låg i hela landet.

 ?? Bild: ELISABET HVITTFELDT ?? VIKTIGT. Polisanmäl alla brott, säger kommunpoli­s Peter Svernling.
Bild: ELISABET HVITTFELDT VIKTIGT. Polisanmäl alla brott, säger kommunpoli­s Peter Svernling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden