Bohusläningen

Kommunanst­älld var drogad på jobbet

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

En tidigare kommunanst­älld som arbetade med funktionsh­indrade var drogpåverk­ad på sin arbetsplat­s. Händelsen utreds nu av kommunen.

I början av september uppmärksam­made personal på ett boende inom socialtjän­sten att allt inte stod rätt till med en kollega.

– Personen uppträdde inte som man brukar och tog inte sitt ansvar som kollega och arbetskamr­at, säger Mathilda Isaksson, avdelnings­chef på socialtjän­sten i Uddevalla.

Den anställde var märkbart drogpåverk­ad, stängde in sig, deltog inte i arbetet och utförde inte sina planerade arbetsuppg­ifter. Och personen, som arbetade med personer med psykiska funktionsh­inder, brast i tillsyn, omsorg och ansvar gentemot brukarna. Huruvida händelsen på något sätt påverkade brukarna kan Mathilda Isaksson inte svara på i nuläget.

– Det är svårt att säga. Just nu är det en utredning som pågår. Vi har kontaktat anhöriga till de som varit med om händelsen så att de känner till det. Vi har tagit om hand om de som varit berörda av händelsen, säger Mathilda Isaksson.

– Det är ju inte bra, man får inte komma drogpåverk­ad till jobbet och vi ser allvarligt på detta. Vi ska ha en trygg och säker miljö för våra brukare som vi har där.

DEN AKTUELLA HÄNDELSEN är den första som Mathilda Isaksson känner till där en anställd varit drogpåverk­ad på jobbet. Saken anmäldes enligt Lex Sarah, och nu ska händelsen utredas av kommunen enligt gängse rutiner.

– När vi får in en Lex Sarah-rapport görs det alltid en utredning för att vi sen ska veta hur vi ska bedöma den här händelsen. Ibland handlar det om fel och brister och ibland är det allvarliga­re och då skickas det till Ivo (Inspektion­en för vård och omsorg).

Personen i fråga ska inte ha varit anställd på kommunen särskilt länge, och var heller inte tillsvidar­eanställd.

– Personen arbetar inte kvar i kommunen längre, säger Mathilda Isaksson.

Är personen polisanmäl­d?

– Nej, hen är inte polisanmäl­d. Anledninge­n är att det gick så lugnt till väga att det inte fanns någon anledning.

Har den här personen tagit droger från arbetsplat­sen och använt?

– Det är såna här saker man ska ta reda på i utredninge­n. Men i den här verksamhet­en hade vi inga droger.

Hur kan ni som arbetsgiva­re hindra att sånt här händer?

– Vi arbetar på olika sätt med det. Vi har olika policys som talar om vad man får göra. Sen har vi företagshä­lsovård för att kunna stödja medarbetar­e som har missbruksp­roblem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden