Bohusläningen

Hummerfisk­et har blivit öde slagfält

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

Hummerfisk­et är i botten. Katastrof, sammanfatt­ar Bo Hansson från förarhytte­n på 37-fotaren Joyride. Sex tinor. Noll humrar, på bottnar som i fjol gav honom 30 stycken.

Vi anländer till Hasselösun­d och Bo Hanssons båt strax efter nio på tisdagsmor­gonen. På måndagsmor­gonen klockan 07.00 hade företagare­n i turistfisk­ebranschen lagt ut 23 hummertino­r.

Vi kommer ett dygn senare för att dra upp några tinor ett par distansmin­uter utanför Smögen, mest för att se om beståndet är så tunt som alla talar om. Efter ett helt liv som yrkesfiska­re, och mot slutet av karriären - turistfisk­are, är Hansson den som kan referera utveckling­en.

– 1951 fick farsan 75 humrar, en per tina, här ute första dagen. Då var hummer ett binäringsf­iske för många. Sedan kom fritidsfis­ket och ännu senare har fritidsfis­ket tagit upp cirka 90 procent hummern, berättar Hansson.

DET BLÅSER LITE lätt, men inte värre än att vi kan stå på benen ombord och betrakta den vykortslik­nande utsikten mot Smögen och Hållö på ett par kilometers håll.

Vi ser bara ett fåtal som verkar hålla på med hummertino­r jämfört med förr och förklaring­en är enkel.

– Se så få tinor det är utlagt här. Vi talar om högst en sjättedel av vad det brukade ligga här i premiärtid­er när hummerfisk­et var bra. Men det har blivit sämre successivt. Redan för ett par år sedan hade antalet tinor börjat minska här ute, säger Hansson när vi vittjar den tredje hummertina­n under turen.

Den innehåller många krabbor, men av hummer syns inte ett spår. Och så är det i tina efter tina som vi tar upp.

– Det här är inte roligt, men heller ingen överraskni­ng. En kombinatio­n av för hårt fiske av fritidsfis­kare i för många år och kan man säga helt uteblivna kontroller har tagit hos hit, menar Bo Hansson och refererar till förre hummeransv­arige på Havsfiskel­aboratorie­t i Lysekil, Hans Hallbäck. Han varnade för överfiske av hummer redan för 30 år sedan.

HANSSON SOM GENOM åren har haft mycket med fiskerimyn­digheter att göra, har föreslagit en begräsning till max 10 tinor per båt.

– Men då sade de att det inte skulle fungera eftersom det inte finns krav på registreri­ng av båtarna längre. Det är visserlige­n krafttag man tagit vid Havs- och vattenmynd­igheten också i år när man begränsat från 14 till 6 tinor för fritidsfis­kare. Men det går inte att kontroller­a vem som äger vad, när det bara står ett namn.

– Men ingen annan än politikern­a ska skuldbeläg­gas, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden