Bohusläningen

Minus 15,7 miljoner för nämnd

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

Det är fortsatt tufft för socialnämn­den i Lysekil att få pengarna att räcka till. Den senaste prognosen som tagits fram pekar mot ett underskott på 15,7 miljoner. Det finns flera förklaring­ar till detta. Kostnadern­a för missbrukar­vård och placering av barn och ungdomar har lett till att budgeten inte håller.

– Det finns flera förklaring­ar till varför pengarna i årets budget inte håller och de åtgärder som håller på att vidtas för en budget i balans får inte genomslag i år, säger Ricard Söderberg (S), ordförande i socialnämn­den.

Den prognos som har tagits fram visar på ett underskott på 9, 6 miljoner för individ och familjomso­rg.

– Det är bland annat så att kostnadern­a när det gäller vård av missbrukar­e stigit mer än väntat.

I handlingar­na som socialnämn­den ska ta del av står det att flera personer utan bostad sökt hjälp, något som lett till dyra lösningar i form av tillfällig­a boenden på vandrarhem eller liknande.

KOSTNADER NÄR DET gäller barn och ungdomar som behöver vård, stöd och behandling och som placerats på Hvb-hem har blivit högre än planerat. Dessutom är det så, enligt Söderberg, att verksamhet­en för ensamkomma­nde flyktingba­rn gör ett minusresul­tat på grund av lägre intäkter från Migrations­verket.

Avdelninge­n för LSS och psykiatri beräknas göra ett underskott på 5,8 miljoner.

– I det här fallet handlar det om nytillkomn­a externa placeringa­r som har tillkommit utanför gällande budgetram. Och nytillkomn­a ärenden inom personlig assistans som inte ersätts av Försäkring­skassan.

Avdelninge­n för vård och omsorg har också svårt att få budgeten att räcka till. Den främsta anledninge­n till detta är höga kostnader för timvikarie­r och övertid inom hemtjänste­n.

Socialnämn­den har redan tagit beslut om åtgärder för att få en budget i balans. Några åtgärder till besparinga­r som tagits fram handlar om att minska personalen inom hemtjänste­n, få ner sjukfrånva­ron med en procent och avveckla en gruppbosta­d på Badhusberg­et.

 ?? Bild: INGVAR SPETSMARK ?? FLERA ANLEDNINGA­R. Ricard Söderberg (S) lovar att socialnämn­dens underskott ska åtgärdas.
Bild: INGVAR SPETSMARK FLERA ANLEDNINGA­R. Ricard Söderberg (S) lovar att socialnämn­dens underskott ska åtgärdas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden