Bohusläningen

Naturfotog­rafen som söker efter äventyret

Daniel Larsson har i hela sitt vuxna liv lockats av äventyret. Han är sportdykar­e och fotografer­ar det marina livet liksom natur och djur på land. Nyligen var han i Finland och fotografer­ade björn och varg en kilometer från gränsen mot Ryssland.

- HÅKAN SANNEBRO

– Jag försöker hitta allt fler arter och utveckla min fotografi till allt bättre bilder, säger Daniel Larson, som nyligen visade sin fotokonst på en utställnin­g i Centrumhus­et i Färgelanda.

Resan till Finland gjorde han tillsamman­s med tre andra medlemmar i Färgelanda fotoklubb. De låg tre nätter i gömslen och fick massor av bra naturbilde­r.

– Vi låg ute från femtiden på eftermidda­gen till åtta nästa morgon. Vid skymningst­iden kom björnarna fram till den utlagda åteln. Vi fotade dem på 25–30 meters håll. En björn kom riktigt nära och var bara fem meter från gömslet. Då gällde det att sitta riktigt stilla, man vågade knappt andas, berättar Daniel.

SOM MEST SÅG Daniel fem björnar vid ett tillfälle och tre vargar vid ett annat.

– Den mörka delen av natten kunde vi sova en stund i gömslet. Kissa fick vi göra i en dunk och det gällde att vara försiktig med matsäcken så inte björnarna fick vittring på den.

Daniel var 18 år när han gick sin första dykkurs i Lysekil. När digitalkam­erorna blev allt bättre i slutet av 1990-talet började han fotografer­a.

– När jag skaffade en kamera för undervatte­nsbruk blev det foto på allvar, kan man säga. Dykning och foto är en väldigt bra kombinatio­n. Man kommer så nära djuren, en dykare upplevs inte som ett hot utan mera som en gäst där nere.

DANIEL ÅKER PÅ någon dykresa varje år och gör mellan 50 och 100 dyk per år. För ett par år sedan var han på Galapagosö­arna i två veckor och tog bilder av hammarhaj, valhaj och tigerhaj.

– Jag såg även Galapagosh­ajen som bara finns i det området. Sjölejon såg man överallt, jag såg till och med ett på en parkbänk inne i stan.

Andra exotiska resmål för Daniel är Raja Ampatöarna i Indonesien, Apo Island i Filippiner­na, Silver Banks i Dominikans­ka republiken och fjordarna söder om Kristiansu­nd i Norge.

– Men det kan också räcka med att dyka i Gullmarn som är mysig och lättillgän­glig. Där finns mycket fint att se. Jag dyker i allmänhet ner till 30 meter, ibland 40 om man letar efter något speciellt, säger Daniel.

Han har hunnit med mycket men har mycket kvar.

– Jag har en lång lista på vad jag vill göra framöver. En resa till Tromsö och Svalbard står högt på den listan, liksom Mexico och så förstås drömmålet, Antarktis.

I DET CIVILA är Daniel Ica-handlare i Färgelanda tillsamman­s med brodern Magnus. De tog över efter pappa Lars-erik för tio år sedan. De vill ge företaget en tydlig miljöprofi­l och har till exempel installera­t solceller på butikstake­t. Cellerna producerar 40 000 kilowattim­mar per år, ett gott tillskott, motsvarand­e förbruknin­gen i två normalvill­or.

– Miljön är något vi bryr oss om. Vi har jobbat mycket på att sänka energiförb­rukning och har lyckats halvera den. Med ännu fler åtgärder, trimning av kylmaskine­rna och bättre belysning, ska vi kunna sänka förbruknin­gen ännu mera, säger Daniel Larsson.

 ?? Bild: HÅKAN SANNEBRO ?? LEGUANER. De stora ödlorna på bilden är havsleguan­er som Daniel Larsson fotografer­ade på Galapagosö­arna. Kameran han håller i är den han använder för undervatte­nsfoto.
Bild: HÅKAN SANNEBRO LEGUANER. De stora ödlorna på bilden är havsleguan­er som Daniel Larsson fotografer­ade på Galapagosö­arna. Kameran han håller i är den han använder för undervatte­nsfoto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden